Hlavní obsah

Luxusní byty stále nejdou na odbyt, lidé nechali propadnout velké zálohy

Právo, Jindřich Ginter

Trh s drahými byty, který loni i v Česku dostal v důsledku krize na frak, se stále nemůže vzpamatovat. Někteří bohatí zákazníci si dokonce nechali propadnout již složené až dvoumiliónové zálohy za luxusní byty v Praze v cenách od patnácti, dvaceti miliónů korun.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Obvykle se jedná o podnikatele, kteří si ještě v letech 2008 a 2009 mysleli, že byty bez potíží zaplatí, a tak složili vysoké zálohy. Už v průběhu loňského roku však řada z nich musela začít řešit cash flow svých firem, byty nakonec nekoupili a o zálohy přišli. To ovšem zasáhlo především developera, protože byty se nedaří prodat,“ potvrdil Novinkám jeden z pražských realitních poradců.

Luxusní byty v nových velkolepě řešených komplexech tak zejí prázdnotou. Mnozí developeři museli zastavit již rozjeté projekty. „Jen já sám vím o zhruba deseti velkých akcích, které se musely stopnout,“ dodal poradce.

Řada developerských a realitních firem, zaměstnávající ještě před dvěma lety desítky zaměstnanců, rapidně snížila své stavy. „V kanceláři mají jednoho, dva lidi. Řada mých známých zatím provoz realitek dotuje ze svých zdrojů, z časů, kdy se realitám skutečně dařilo. Všichni čekají, kdy se trh konečně probere. Zatím tomu ale u dražších bytů a domů nic nenasvědčuje.“

K růstu cesta dlouhá

„Rok 2010 pro developery? Oblačno, až zataženo,“ konstatuje s odvoláním na analytiky Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Obecně se rychlý návrat developerů na výsluní neočekává. „Realitní trh ukazuje teprve první náznaky stabilizace, k růstu povede ještě dlouhá cesta,“ konstatuje ČEKIA.

Naproti negativním výhledům však někteří rozjíždějí smělé projekty, protože umrtvení trhu na druhou stranu umožňuje stavět za výhodnějších podmínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám