Hlavní obsah

Počet vyhlášených bankrotů stoupl o více než 123 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během ledna a února letošního roku bylo vyhlášeno 929 bankrotů, což je v meziročním srovnání nárůst o více než 123 procent. V samotném únoru přitom bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů za jeden měsíc, celkem 473. Vyplývá ze statistik společnosti Czech Credit Bureau (CCB).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Během prvních dvou měsíců bylo vyhlášeno 278 bankrotů firem a podnikatelů a 651 osobních bankrotů. V meziročním srovnání přitom počet osobních bankrotů stoupl výrazně o 229 procent, počet firemních bankrotů se zvýšil o 28 procent.

V samotném únoru bylo podle statistik zrušeno 48 konkurzů, zejména pro nedostatek majetku dlužníka. To je méně než v lednu, kdy bylo zrušeno 54 konkurzů. Loni v lednu a únoru ovšem bylo zrušeno jen 40 konkurzů.

Počet návrhů na bankrot činil za první dva měsíce letošního roku 1867, z toho bylo 1101 návrhů na osobní bankrot a 766 návrhů na firemní bankrot. Ve stejném období loňského roku to bylo 337 návrhů na osobní bankrot a 551 návrhů na bankrot firmy.

V samotném únoru pak byl podán dosud rekordní počet návrhů na bankrot v jednom měsíci, celkem 1083, a zároveň i rekordní počet návrhů na firemní bankrot. Těch bylo 656. Ve srovnání s údaji za únor loňského roku se počet návrhů na firemní bankrot zvýšil více než dvojnásobně, zatímco počet návrhů na osobní bankrot pouze o jednu třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Loni zbankrotovalo třikrát více Čechů

V loňském roce se do finančních problémů dostalo tisíce lidí. Na dva a půl tisíce jich dokonce vyhlásilo osobní bankrot. To je téměř třikrát tolik než v roce...

Dlužníky si vždy najdeme, tvrdí exekutoři

Dlužníky si vždy najdeme, i když mění bydliště, a tam, kde bydlí, nezkoumáme, komu dané věci patří, vzkazují v poslední době opakovaně exekutoři.

Výběr článků

Načítám