Hlavní obsah

Zrušení akcií na majitele podezřelé majetkové vazby zcela neodkryje

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné zrušení akcií na majitele podezřelé vlastnické struktury ve společnostech neodkryje. Kdo bude chtít, své vazby stejně utají. Tvrdí to poradci firem, specializovaní na daňové optimalizace. Jen pro ilustraci: loni bylo založeno přes 1 500 akciových společností a akcie na majitele má zhruba 90 % z nich.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„I v případě, že by zákon byl schválen, mají vlastníci možnost dále zůstat v anonymitě, a to díky využití společností v tzv. offshore jurisdikcích. V praxi by to znamenalo, že akcie společnosti koupí právnická osoba – zahraniční společnost, v dané jurisdikci, jejíž legislativa povoluje vlastnit akcie na majitele a v evidenci Střediska cenných papírů či knize akcionářů bude uvedeno pouze jméno této společnosti. Její vlastníci tak opět zůstanou v anonymitě, tvrdí například společnost SMART Office & Companies.

Schválením zákona tedy k odrytí vlastnictví dojde, ale ten, kdo bude chtít dále zůstat v anonymitě, může tak činit díky využití zahraničního akcionáře.
SMART Office&Companies.

Nyní – vlastní-li akcie společnosti více akcionářů – se neuvádí ve výpisu z obchodního rejstříku a majitelé tak nejsou dohledatelní. Jednoduše řečeno: akcionářem je ten, do akcie fyzicky drží.

Schválením zákona by musela valná hromada ve lhůtě dvanácti měsíců od jeho účinnosti rozhodnout o přeměně listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno, nebo na zaknihované akcie na majitele.

„Schválením zákona tedy k odrytí vlastnictví dojde, ale ten, kdo bude chtít dále zůstat v anonymitě, může tak činit díky využití zahraničního akcionáře,“ upozorňuje SMART Office.

Dopady zákona na akciové společnosti
Akciové společnosti s akciemi na majitele by musely svolat valnou hromadu, na níž by došlo ke změně podoby akcií /z listinných na zaknihované/, nebo ke změně formy /z akcií na majitele na akcie na jméno/.
Dále by společnosti změny musely ohlásit obchodnímu rejstříku a zajistit výměnu akcií.
Musely by nechat akcie zaknihovat ve Středisku cenných papírů (SCP). Krom nutnosti otevřít příslušné účty u SCP toto obnáší pro každé konání valných hromad žádat o Středisko s dostatečným předstihem o výpis z tohoto účtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám