Hlavní obsah

Finanční úřady jdou po maminkách, které si vydělávají na internetu

Právo, Monika Ginterová

Finanční úřady začaly kontrolovat ženy, většinou maminky, které si vylepšují rodinný rozpočet obchody přes internet, aniž by platily daně. V cizině nakoupí nové věci pro děti, které bývají často až o polovinu levnější než u nás, a pak je prodávají na internetových bazarech nebo aukčních serverech.

Foto: Nir Elias , Reuters

Článek

Většina žen ale tyto příjmy „na přilepšenou“, které často dosahují až několika tisíc měsíčně, nezdaňuje. Právu to potvrdil vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Daňové kontroly se už dotkly některých prodávajících na aukčních serverech Aukro.cz a Fler.cz. „Přišlo doporučení z Evropské komise, abychom se soustředili tímto směrem. Na internetu jde o hodně peněz,“ tvrdí vrchní ředitel Knížek.

Mezi maminkami je vzájemná „výpomoc“ přes internet velice populární, protože řada nezbytných věcí pro děti, ať už se jedná o oblečení nebo i volně prodejné léky a výživu, je v Česku předražená. Ve srovnání s Německem, Polskem, Slovenskem a obchody ve Velké Británii až o polovinu. A tak se obchodování ve stylu levně koupit v cizině a o něco dráž prodat u nás opět rozmohlo. Na internetu to jde ale podstatně rychleji.

Finanční úřady se ale podle Knížka nezajímají o příležitostné nabídky, kde matky nabízejí přebytečné, i když nové věci. „Někteří lidé začali na těchto serverech skrytě obchodovat. Nakupují ve velkém a přes aukce či bazary prodávají. To je již podnikání, které podléhá zdanění,“ zdůraznil Knížek.

Doměří až desítky miliónů korun

Berňák nyní prozkoumává stovky případů a fyzickým osobám zřejmě doměří daně v celkové výši desítek miliónů korun. „Už zpětně vyměřil úřad daně dvěma ženám, které si myslely, že prodávat věci z venku není podnikání, když jsou na mateřské. Jedna teď musí doplatit 50 tisíc,“ uvedla maminka na Mimibazaru.cz.

„Vy jste chtěla ty kombinézy? Je mi líto, asi končím,“ sdělila nervózně Právu jedna pražská maminka obchodující v Česku na internetu s populárním oblečením značky Next.

Některé maminky ovšem v diskusích otevřeně souhlasí s tím, aby berňák se skrytým drobným podnikáním, které na oko vypadá jako jednorázové prodeje přebytečných nových věcí, zatočil.

I tři roky zpětně

Finanční úřad může daně doměřit i tři roky zpětně, a dokonce i když nemá dost konkrétních podkladů od poplatníka, částku mu lidově řečeno doměří podle toho, kolik v daném oboru dosahují obratů obdobní podnikatelé.

Kromě toho může obchodník za skryté podnikání dostat penále plus úrok z prodlení od živnostenského úřadu. Mamince pak hrozí, že jí úřady seberou i některé dávky. Když se však takto podnikající osoba přijde sama přiznat a daně doplatí, nastupuje podle Knížka tzv. účinná lítost.

Nahodilý příjem se nedaní

Pokud příležitostně prodám nepotřebnou věc, pak je to v pořádku. Obecně platí, že do 20 tisíc korun nahodilého příjmu (ne na základě živnosti) za zdaňovací období (rok) se daň neplatí.

Anketa

Domníváte se, že by se daně měly platit i z malých přivýdělků na zlepšení rodinného rozpočtu?
Ano, daně se mají platit vždy
20,1 %
Ne, jde jen o zanedbatelné sumy
79,9 %
Celkem hlasovalo 22603 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám