Hlavní obsah

Investoři sázejí dokonce už i na propady akciových trhů - a bohatě vydělávají

Právo, Jindřich Ginter

Už i v Česku začaly některé investiční společnosti nabízet možnost investovat do speciálních investičních strategií, vydělávajících nejen na růstu, ale také dokonce na poklesu, či stagnaci akciového trhu.

Foto: Novinky

Článek

S tím, jak vzrostla nedůvěra a rizikovost trhů, se totiž stále zajímavější pro investory stávají tzv. bezpečné investice.

V době největších akciových propadů se prostřednictvím speciálních opčních strategií dařilo uzavírat až 11% garantovaný výnos.
Jaroslav Brzoň, Best Buy Investments

„Jednou z takových možností jsou speciální opční strategie založené na kombinaci, která umožňuje investorům uzamknout předem daný garantovaný výnos do splatnosti. Ten pak není nijak ovlivněn vývojem na kapitálovém trhu,“ vysvětluje makléř Jaroslav Brzoň ze společnosti BBI.

Vysoká volatilita, která je pro období nestability na finančních trzích typická, má navíc na opční strategie pozitivní vliv.

,,Je to tak, že v době největších propadů na trzích se nám dařilo uzamykat garantovaný výnos až 11 % p. a.“ tvrdí Brzoň.

Investiční strategie bývají zatíženy mnohem nižšími poplatky, než je tomu v případě podílových fondů. Značnou nevýhodou pro drobného investora je ale složitost investiční strategií.

Speciální opční strategie
Příležitosti, jak si zajistit zajímavý výnos s minimálním rizikem se vyskytují jen zřídka a většinou jsou odhalovány pouze zkušenými investory. Čas od času takovou příležitost nabízí speciální opční strategie založená na kombinaci dvou investičních nástrojů, discount certifikátu a put warrantu.
Jejich vhodnou kombinací lze uzamknout pevně stanovený garantovaný výnos, který postupně nabývá do splatnosti obou nástrojů, nezávisle na pohybu jejich podkladových aktiv.
Jediné riziko, které investor nese, je riziko krachu emitenta.
Protože se jedná o kombinaci dvou burzovně obchodovaných instrumentů, jejich likvidita je obrovská a jediné poplatky, které investor nese, jsou poplatky obchodníkovi za nákup těchto dvou instrumentů na burze.
Podobně je to také se strategií založené na kombinaci discount certifikátu a reverse bonus certifikátu. Ta sice nenabízí garantovaný výnos do splatnosti, garantuje ovšem stoprocentní ochranu investice a v případě příznivého vývoje trhu navíc mnohem zajímavější výnos než předchozí varianta.
Zdroj: BBI Akademie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám