Hlavní obsah

Firma rodině nabídla pomoc z dluhů, místo toho ji dál stahovala z kůže

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalství zadlužených rodin začali ve zvýšené míře zneužívat obratní manipulátoři. Své o tom ví i jihlavská rodina, která se dopracovala k celkem 15 půjčkám přes spotřebitelské úvěry a kreditní karty. Jednotlivé půjčky byly na desetitisíce korun, jedna z nich pak na čtvrt miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Přitom měsíční příjem rodiny činil dvacet tisíc korun. Měsíční celkové splátky byly ovšem o šest tisíc korun vyšší.

Věřitelé volali rodině denně s urgencí splátek, jiní požadovali vyplacení celé částky. „Další přišli k nim domů, a když rodinu nezastihli, polepili jejich dveře letáky, kde sdělují okolí, že jim dluží peníze,“ popisuje situaci Karel Křivánek z Občanské poradny Jihlava, na kterou se rodina obrátila. Podobné situace ale znají ve všech čtyřech desítkách občanských poraden v celé zemi.

Jihlavská rodina se nejprve pokusila situaci, do níž se dostala vlastní nerozvážností, řešit za pomocí firmy, která slibovala oddlužení. Byla to ale past. Výši splátek firma stanovila na pouhých osm tisíc korun měsíčně, jenže realita byla taková, že si větší část peněz nechala pro sebe jako poplatek za služby a k věřitelům měsíčně putovalo pouze dvě stě korun.

Rodina navíc při detailním čtení smlouvy zjistila, že se firma zavazuje sice k tomu, že „bude vyvíjet činnost, aby dosáhla dohody s věřiteli na změně podmínek jednotlivých smluv“, jenže měsíční splátka byla splatná ještě před vyjednáním těchto podmínek.

Podepište prázdnou směnku!

„Záchranná“ firma navíc chtěla od rodiny podepsat prázdnou směnku. Nakonec dlužníci zjistili, že se vůbec nejedná o oddlužení podle insolvenčního zákona, o které usilovali, ale pouze o to, že zůstanou bez dluhů až poté, co zaplatí celou dlužnou částku věřitelům. Tedy jako by v tom byli sami, jen s tím rozdílem, že firma si ještě inkasovala tučné poplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám