Hlavní obsah

Manželství se může proti životu na psí knížku vyplatit

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít na psí knížku a finančně se nesvazovat. Tento styl preferuje stále více párů, protože se bojí následků případného rozvodu, kterých je v Česku nás každoročně na třicet tisíc a ruinují obzvláště rodiny zatížené hypotékami a spotřebitelskými úvěry. Jenže i manželství se může vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Novomanželé mohou získat až 300 tisícovou půjčku na nové bydlení za pouhá dvě procenta ročně. Navíc lze požádat až o pětiletý odklad splátek.

Levné nízkoúročené úvěry, které nemají na trhu konkurenci, poskytuje Státní fond rozvoje bydlení, a to novomanželům i osobám samostatně žijícím, ale ty musí mít v péči nezletilé dítě. Jedna z osob přitom nesmí překročit 36 let.

Samozřejmě, že za 300 tisíc korun nekoupíte ve větším městě ani garsonku, ale je to bezkonkurečně nejlevnější finanční doplněk k hypotéce – buď jí o tento levný úvěr snížíte nebo vám peníze od státu poslouží k zařízení interiéru.

Další možností je 1% dotace na splátky hypotéky pro mladé lidi do 36 let. Dotaci nedostanete na celou výši hypotéky, stát vám bude dotovat jen část úvěru do výše 800 tisíc u bytu a v případě domu do 1,5 miliónu. V tomto případě může žádat každý, tedy jednotlivec nebo manželé, kdo kupuje byt nebo dům starší než dva roky a zatím žádnou nemovitost nevlastní.

Vyšší bonita

Manželství vám z pohledu banky rozhodně zvyšuje bonitu, neboť se sčítají příjmy a rozděluje riziko. Nemovitost se stává součástí společného jmění manželů. V tomto případě bývají lidé ke splátkám a své finanční stabilitě odpovědnější, než když to mají jako sólisté. Vždyť proto také banky radí těm, kteří si hypotéku brali jen na sebe, aby v dalším splátkovém kole přibrali manžela nebo manželku.

Společný účet

Před svatbou má většinou každý z partnerů vlastní účet. Po svatbě narůstají společné výdaje, proto se mnoho manželů rozhodne také pro společný účet. Zvláště pro ženy na mateřské nebo rodiny s dětmi je jednodušším řešením. Manželé na něj posílají obě výplaty nebo mateřskou a platí z něho všechny společné výdaje. Má řadu výhod, ale také několik mínusů.

Největší výhodou je, když jde manželka nakoupit, zaplatí nákup ze společného účtu a nemusí složitě schovávat všechny účtenky a prosit manžela, aby polovinu zaplatil.

Vidíte si do karet, ušetříte

„Nevýhodou společného účtu je, že dojde ke  ztrátě samostatnosti. Ten druhý vždy uvidí, za co utrácíte a vám se možná nebude chtít vždy všechno vysvětlovat. Tato vzájemná kontrola ale může vést k tomu, že budete méně utrácet za zbytečnosti. O větších výdajích by manželé navíc měli rozhodovat společně, bez ohledu na to kolik účtů mají,“ shrnuje Jan Bureš z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám