Hlavní obsah

Osobní úvěr pořídíte levně, ale dobře počítejte

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se orientovat v pestré nabídce osobních úvěrů, aby vás vyšel co nejlevněji? Přinášíme několik klíčových praktických rad a tipů. Záleží, na jak dlouho peníze potřebujete, kolik si chcete půjčit a jak velké sumy můžete měsíčně splácet. Pro krátkodobý nedostatek peněz je vhodný kontokorent nebo kreditní karta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pro delší dobu, je vhodný nákup na splátky, případně spotřebitelský úvěr.

Pro delší dobu, je vhodný nákup na splátky, případně spotřebitelský úvěr.

Na rekonstrukci bytu je nejvhodnější úvěr ze stavebního spoření nebo účelový úvěr na bydlení a nové bydlení můžete pořídit s hypotékou.

Rychlý pomocník

Kontokorent je vlastně o možnost přečerpat běžný účet do mínusu. Jeho výhodou je to, že ho můžete využít okamžitě a zpravidla nabízí nižší úrokovou sazbu.

Banky při čerpání kontokorentu nevyžadují zajištění ručitelem. Úvěr musíte splatit většinou do jednoho roku a jeho výše může být 5 000 až 150 000 korun. Pozor dejte na to, že za vedení kontokorentu v některých bankách platíte i v případě, že ho nevyužíváte. Některé banky poplatek za kontokorent u vybraných produktů neúčtují.

Finanční rezerva v plastu balená

Kreditní karta je další pohotovostní finanční rezervou. Výhodou kreditních karet je bezúročné období, které může být až 45 dnů. Pokud splatíte půjčku v tomto období, neplatíte za ni bance žádný úrok.

U většiny kreditních karet se ale bezúročné období vztahuje jen na platby v obchodě, a ne na výběry z bankomatu. Ty jsou navíc zpoplatněny poměrně vysokými poplatky. Za jeden výběr platíte většinou kolem 70 korun. Kreditní karty nabízejí i další výhody, např. s Premia kartou od České pojišťovny sbíráte při nákupech body, které můžete později proměnit ve slevu na pojištění.

Větší obnos na cokoliv

Neúčelový spotřebitelský úvěr můžete využít, pokud potřebujete vyšší obnos peněz, aniž byste bance museli udávat, na jaký účel jej vynaložíte. Takový úvěr si obvykle můžete vzít až do výše 200 000 korun. Právě to často také bývá částka, do jejíž výše po vás banka nechce zajištění úvěru.

Vyřízení úvěru většinou probíhá rychle, stačí k němu doklad o příjmu a peníze máte k dispozici do 24 hodin. Občas se stane, že máte peníze ke splacení úvěru dříve, než je doba splatnosti úvěru. Předčasné splácení některé banky „trestají“ sankcemi.

Jak poznám dobrý úvěr

Pokud už jste rozhodnutí vzít si úvěr, měli byste si porovnat několik nabídek a nesáhnout hned po té první. Výhodnost úvěru můžete porovnat podle dvou ukazatelů: RPSN a úroková míra. Předtím, než půjdete do banky, měli byste vědět, co každý z nich znamená a kdy jej pro porovnání půjček použít.

RPSN (roční procentní sazba nákladů)

Ukazatel představuje poměr toho, co jste za půjčku vydali a toho, co jste si půjčili. Nezapomínejte, že mezi náklady spojené s poskytnutím půjčky nepatří jen úroky, ale např. poplatek za uzavření smlouvy, za správu úvěru, poplatky za převody peněžních prostředků nebo pojištění schopnosti splácet. Tyto částky jsou do ukazatele RPSN započítány. Čím je ukazatel větší, tím bývá úvěr dražší.

Úroková míra

Procento z dlužné částky, které zaplatíte za to, že vám banka půjčí peníze. Její nevýhodou je, že nezahrnuje ostatní poplatky, pouze úroky. Většinou bývá udávána roční úroková míra, ale můžete se setkat i s měsíční nebo čtvrtletní.

Roční úroková míra 8 % z úvěru 20 000 korun tedy znamená, že pokud splatíte úvěr přesně za 12 měsíců jednou splátkou, zaplatíte na úrocích 1600 korun. Pokud byste ale chtěli úvěr splácet postupně v několika splátkách, úroková míra není vhodným ukazatelem pro porovnání výhodnosti úvěru.

Desatero dobré půjčky
1. Půjčujte si pouze, pokud máte na splácení.
2. V rozpočtu počítejte s rezervou. Na splátky by rozhodně neměly jít všechny vaše volné peníze.
3. Nikdy si nepůjčujte proto, abyste měli na splácení jiné půjčky.
4. Úvěr si berte pouze u obecně známých institucí, v žádném případě u pochybných firem (například plakátové nabídky na zatávkách autobusů, pozn.red).
5. Vždy si pečlivě přečtete smlouvu a prozkoumejte všechny podmínky, než podepíšete. Včetně toho, u koho bude řešen případný spor (rozhodčí doložka).
6. Nikdy neberte první nabídku, zeptejte se na více místech a porovnejte si více možností. Nejdříve zajděte do své banky, kam vám chodí výplata, tam dostanete velmi pravděpodobně dobré podmínky.
7. Věc, kterou si za úvěr pořizujete, by měla úvěr přežít (neboli, měla by mít trvalejší hodnotu).
8. Dobře splácejte – pokud nebudete správně splácet, dostanete se do registru dlužníků.
9. Pokud nemůžete splácet, informujte o tom co nejdříve svoji banku.
10. A nejdůležitější praktická rada ze života: řekněte o své půjčce manželovi/manželce.
Desatero připravila Blanka Schmidtová, Raiffeisenbank

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám