Hlavní obsah

O peníze z účtu často přijdou lidé, kteří podcení bezpečnostní desatero

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí platí v obchodech kartou. Stejně tak na při nákupech na internetu v mnoha případech zákazníkovi nezbývá nic jiného, než platit platit kartou a nespoléhat na dobírku. Celkem logicky ale narůstají obavy ze zneužití identifikačních údajů a následného vykradení účtu. Přinášíme vám proto základní desatero bezpečného placení kartou.

Článek

1. Okamžitě volat: Mějte neustále při sobě telefonní číslo na svoji banku pro blokaci karet.

2. PIN chránit jako oko v hlavě: Pečlivě si chraňte PIN, nejlepší je nosit ho pouze v hlavě, ne ho mít na papírku v peněžence.

3. Nikdy nikomu nesdělovat: PIN nikomu v žádném případě nesdělujte, ani v restauraci nebo na recepci hotelu, ani v rodině. Nevyplňujte žádné formuláře na internetu, pokud by po vás PIN vyžadovali.

4. Kartu stále na očích: Nenechte číšníka nebo prodavače, aby kartu někam odnesl, třeba s výmluvou, že má špatný signál. Kartu a terminál musíte mít stále na očích!

5. Pozor na blamáž: Vždy si pohlídejte, že karta, kterou vám vrátili, je skutečně vaše.

6. Neustálý přehled: Nechejte si zasílat informační sms o každé transakci. Kontrolujte bankovní výpisy a případné nesrovnalosti ihned nahlaste v bance.

7. U bankomatu si kryjte záda: U bankomatu si hlídejte, aby lidé za vámi a kolem vás dodržovali zhruba dvoumetrový odstup, s nikým se nedávejte u bankomatu do řeči (například, když bankomat nefunguje), důsledně zakrývejte druhou rukou klávesnici, když vyťukáváte PIN.

7. U bankomatu si kryjte záda: U bankomatu si hlídejte, aby lidé za vámi a kolem vás dodržovali zhruba dvoumetrový odstup, s nikým se nedávejte u bankomatu do řeči (například, když bankomat nefunguje), důsledně zakrývejte druhou rukou klávesnici, když vyťukáváte PIN.

8. Zaplatit a zamknout: Optimální je zamknout si kartu po každém použití přes mobilní telefon.

9. Certifikované e-shopy: Nakupujte jen v seriozních internetových obchodech, které mají zabezpečení a certifikaci. Nepřipojujte se na pochybné nevyžádané nabídky (spam), týkající se například podpůrných léčebných preparátů.

10. Virtuální karta pro on line nákupy: Pro nákupy na internetu vydávají některé banky speciální karty. Tato karta většinou neexistuje v klasické plastové podobě, jen jako sada čísel, kterou zákazník používá. Virtuální platební karta u bank totiž představuje pouze šestnáctimístné číslo, jeho platnost a třímístný kontrolní kód, které dostanete z banky v obálce.

Máte ji tedy uloženou doma a nehrozí její zneužití nebo ukradení. Tyto karty se dají použít jen pro platby na internetu, nikoli pro výběr z bankomatu či platby v kamenném obchodě. Službu u nás nyní nabízí Raiffeisenbank, GE Money bank a Komerční banka.

Reklama

Související články

Padělané karty lze pořídit za pár dolarů

Koupit odcizené identifikační údaje k platebním kartám včetně doby platnosti karty a PIN kódu není podle specialistů relativně příliš těžké ani drahé.

Výběr článků

Načítám