Hlavní obsah

Akcie za týden výrazně oslabily

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akcie na pražské burze v tomto týdnu prudce oslabily. Následovaly tak většinu ostatních kapitálových trhů. Hlavní index PX klesl za pět dní o sedm procent na 1094 bodů a je tak nejníže za poslední půlrok. V pátek české akcie v průměru ztratily 3,6 procenta.

Článek

Za týden se nejvíce snížila cena akcií těžební společnosti NWR, a to o 13 procent, naopak nejmenší pokles, o 0,3 procenta, postihl cenné papíry developera Orco.

„Vybírání zisků zasáhlo většinu světových trhů,“ sdělil Právu analytik Atlantik FT Milan Vaníček. Za zvýšenou nervozitou investorů jsou podle něj obavy ze stavu veřejných financí některých zemí eurozóny a opětovné poukázání ratingových agentur na možnou změnu ratingu pro USA.

Obavy ohledně problémů Řecka, Španělska, Portugalska a některých dalších členských zemí eurozóny se zadlužením oslabují i společnou evropskou měnu. Euro se v pátek vůči dolaru poprvé od loňského května propadlo pod hranici 1,36 USD.

Podobně si vede i česká měna. Proti dolaru je koruna opět nad hranicí 19 Kč/USD. Na této úrovni byla naposledy loni v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám