Hlavní obsah

Týden na trzích: Problémy eura se stupňují

Novinky, Jiří Tyleček, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První únorový týden na trzích končí poměrně chmurně. Po relativně dobrém pondělním začátku, který byl ovlivněn velmi dobrými čísly amerického HDP, se trhy postupně sesunuly do záporu. Ten vyvrcholil čtvrtečním propadem na akciových i komoditních trzích.

Článek

Světové indexy spadly o jednotky procent a dostaly se na několikaměsíční minima. Týdenní ztráty komodit se nejčastěji pohybovaly mezi pěti až deseti procenty. Na poslední chvíli však přispěchala pozitivní data ze Spojených států a alespoň nejhorší ztráty tak byly smazány.

Problémy Jižní Evropy stahují celou Eurozónu

Přestože fiskální problémy Řecka zaměstnávají ekonomy a politiky již od konce minulého roku, pořád se drží v popředí zájmu. Existují obavy ohledně neschopnosti Řecka dostát svým závazkům a výnosy řeckých dluhopisů po propadu na konci února opět rostou. Začíná se však spekulovat o kredibilitě ostatních jihoevropských zemí. Španělsko a Portugalsko jsou se svými téměř desetiprocentními rozpočtovými schodky dalšími adepty na vážné problémy s financováním dluhu.

Odhaduje se, že veřejný dluh Španělska vzroste o 20 % na 74 % HDP a v případě Portugalska o 14 % na 91 % HDP ke konci příštího roku. Přestože celkové schodky jsou lepší než v případě Řecka, tak tempo nárůstu dluhu je enormní. To by mohlo v budoucnu vyústit i v bankrot, případně ve vystoupení z Eurozóny. Přestože tato situace není na pořadu dne, strach a nervozita se přenesly na globální trhy.

Na euru nezůstala nit suchá

Ještě na konci minulého týdne to na žádné prudké propady společné evropské měny nevypadalo. V úterý ještě bylo schopno euro posílit zpět nad hranici 1,40 USD/EUR, ovšem pak započal pokles, který ke konci týdne ještě zesílil. Euro bylo problémy jižních zemí doslova spláchnuto a v posledních dvou dnech týdne k dolaru ztratilo téměř dvě procenta.

Dostalo se tak na osmiměsíční minimum a doporučení k jeho dalšímu prodeji ze strany renomovaných institucí se množí. K negativnímu vývoji zajisté přispělo zasedání Evropské centrální banky, která sice ponechala stávající referenční sazbu na úrovni jednoho procenta, ovšem následující tiskovou konferenci si investoři vyložili veskrze negativně. Trh tak vyslyšel dlouhodobé volání některých evropských politiků za slabší měnu, ovšem důvody které k tomu vedou, se zároveň stávají jejich noční můrou.

Spojené státy zachraňují trhy

Fundamenty ze Spojených států za poslední týden příliš neoslňovaly, ovšem ve srovnání s Evropou působily jako stabilizační prvek. Na konci minulého týdne zachraňovaly trhy statistiky HDP a měly bezesporu pozitivní vliv na obchodování i na počátku tohoto týdne. Pozitivně překvapily také data z výrobního sektoru.

Dnes zveřejněné statistiky nezaměstnanosti v USA také výrazně překonaly očekávání, když celková nezaměstnanost klesla o 0,3 % na 9,7 %. Výsledek je mírně zkalen dalším úbytkem pracovních míst, ovšem i tak dostaly trhy pozitivní impuls a začaly umazávat hluboké ztráty.

Index PX v následoval paniku ve světě

Pražská burza má za sebou náročný týden plný propadů. Následovala tak negativní sentiment na globálních trzích. V ziscích se byla schopna udržet pouze první obchodní den týdne, kdy vzrostla o jedno procento. V dalších dnech pak přišly poklesy, které vyvrcholily ve čtvrtek a v pátek a celkem burza ztratila téměř 6,0 %.

Nejméně úspěšnou společností na pražské burze byla NWR, která zakončila týden o 13 % slabší. Nepomohly ji snížené doporučení od velkých amerických bank, ani vývoj akcií dalších světových těžebních společností, které byly v čele propadů. Výprodeje se však nevyhnuly ani společnosti ČEZ, která v týdnu ztratila téměř 7 %. Přestože se poptávka po elektřině nadále zvyšuje, tak ji investoři neberou moc v úvahu. Nejmenší ztráty naopak zaznamenaly defenzivní akcie společnosti Pegas, i ty se ovšem pohybovaly jen těsně pod dvěma procenty.

Co nás čeká příští týden?

Od nadcházejícího týdne můžeme čekat opět zajímavé ekonomické data, která mohou či nemusí ospravedlnit poklesy posledních týdnů. Pozornost si jistě zaslouží čtvrteční maloobchodní prodeje v USA za leden a sentiment spotřebitelské důvěru Michinganské univerzity, který bude zveřejněn v pátek. Na konci týdne také dorazí vývoj HDP v Německu v posledním kvartálu minulého roku.

Očekává se pouze mírné zlepšení, ovšem pokud by se očekávání nenaplnila, byl by to další tlak na unavené padající euro. V České republice budou v úterý zveřejněny statistiky nezaměstnanosti a ve čtvrtek nás čeká průmyslová výroba. V pátek pak týden zakončí data o vývoji HDP, která napoví o dalším ekonomickém vývoji v české kotlině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám