Hlavní obsah

Češi stále více upřednostňují platbu kartou

Právo, Jakub Svoboda, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více Čechů omezuje výběr peněz z bankomatů a za své útraty v obchodech neplatí hotovostí, ale kartou. Právu to potvrdily velké banky.

Článek

„Loni vůbec poprvé v historii překročil celoroční počet transakcí u obchodníků vybavených terminálem Komerční banky počet výběrů z bankomatů KB, a to o 9,54 procenta,“ sdělila Právu mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Zatímco ještě v roce 2008 klienti České spořitelny (ČS) použili svoji kartu v průměru k 24 výběrům peněz z bankomatu a 22 platbám u obchodníka, loni zůstal průměrný počet výběrů stejný, ale počet plateb kartou stoupl na 26. Nárůst plateb kartami na úkor výběrů z bankomatů potvrdila Právu i Irena Zatloukalová z ČSOB.

Zatímco v roce 2006 činil podíl počtu transakcí prostřednictvím karet ČSOB u obchodníků zhruba 46,5 procenta, v roce 2007 to byla už téměř polovina. „Předloni jsme poprvé zaznamenali převahu počtu transakcí u obchodníků nad výběry v bankomatech – podíl činil 53,3 procenta a loni se již jednalo o téměř 57 procent,“ dodala Zatloukalová.

Už i u menších nákupů

Platba kartou se podle Klucové stává atraktivnější i při menších nákupech. Jen v prosinci uskutečnili spotřebitelé u obchodníků vybavených platebním terminálem KB 5,4 miliónu transakcí platební kartou v celkovém objemu 6,3 miliardy korun.

U obchodníků s terminálem ČS provedli klienti loni v prosinci celkem osm miliónů transakcí platební kartou v celkovém objemu devíti miliard korun. „Počet transakcí se meziročně navýšil o třetinu a objem transakcí o 22 procent. Oba tyto ukazatelé poukazují na stále rostoucí oblibu bezhotovostních plateb,“ uvedla mluvčí ČS Kristýna Havligerová.

Klienti ČSOB provedli za celý rok 2009 o osm procent více platebních transakcí než v roce předchozím. Jejich absolutní počet se pohybuje v desítkách miliónů.

Držitelé platebních karet České spořitelny uskutečnili loni celkem 164 miliónu transakcí v celkovém objemu 346 miliard.

To je zhruba stejný objem jako v roce 2008. Ačkoli i v loňském roce klienti ČS vybrali nejvíce peněz z bankomatů (78 procent z celkového objemu transakcí), tvořily hotovostní výběry jen necelou polovinu z celkového počtu transakcí (49 procent).

Na jednu platební kartu České spořitelny loni připadlo v průměru 50 transakcí. „Loni jsme zaznamenali rekordní nárůst objemů plateb přes internet, což dokládá, že klienti stále více oceňují rychlost a pohodlnost on-line plateb kartou,“ dodal ředitel Kartového centra ČS Miloslav Křečan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám