Hlavní obsah

Únik do daňového ráje může byznys poškodit

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňové ráje čelí stále silnějšímu tlaku ze strany mezinárodních institucí a vlád jednotlivých zemí, aby byla prolomena anonymita vlastnictví společností a bankovních kont, které se do těchto rájů uchylují. Dobré jméno podnikatele, který do ráje přenese registraci své firmy, může být v očích partnerů poškozeno.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Novinkám to potvrdil Vítězslav Hruška ze společnosti specializované na daňovou optimalizaci.

„Čím vyšší anonymita, tím horší pověst daňového ráje, ale také nižší náklady na provoz. Jedná se o typické offshore oblasti, jako jsou Britské panenské ostrovy, Seychely, Panama, Nevis. Veřejnost, úřady a obchodní partneři však tyto lokality vnímají značně kriticky a mohou ve výsledku poškodit dobré jméno vlastníka či podnikatelského projektu,“ upozorňuje Hruška.

Daňovým rájem podle něho může být pro konkrétní podnikatelskou činnost i Nizozemí, Kypr, nebo dokonce ČR (statistiky počtu kontrol finančních úřadu ukazují, že v některých částech Česka přijde kontrola do podniku jednou za sto let, pozn. red).

Ani trust nemusí být vždy nejlepším řešením

Velmi opatrný přístup k daňový rájům a trustům doporučuje ředitel privátního bankovnictví české reprezentace privátní banky Sal. Oppenheim Jan Prachař. Kouzlo trustu spočívá v tom, že si bohatý člověk může ošetřit, jak v rodině bude nakládáno s jeho penězi a majetky v budoucnu a je dostatečně skryt před zraky veřejnosti i finančních úřadů.

„Ne každý klient je ale svým profilem a majetkem vhodný pro založení trustu nebo nadace. Zajímavé je to pro Německo a Rakousko, kde jsou ohromné dědické daně, ale nedomnívám se, že je to ve všech případech zajímavé u nás. Nadace také znamená relativně vysoké pořizovací a udržovací náklady. Vždy se jedná o zhodnocení konkrétní situace klienta a v některých případech je využití trustu nebo nadace přeceňováno,“ uvedl Prachař.

Reklama

Související témata:

Související články

Daně se blíží: jaké příjmy musíte přiznat

Blíží se opět 31. březen, do kterého je třeba podat přiznání k dani z příjmů. Do přiznání patří příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti,...

Výběr článků

Načítám