Hlavní obsah

Slevy a výhody pro zaměstnance zřejmě padnou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela zákona o DPH možná zapříčiní konec zaměstnaneckých benefitů. „Nově byl totiž do zákona o DPH zaveden institut převodních cen mezi osobami spojenými. Rozsah osob, na které se ustanovení zákona vztahuje, zahrnuje i zaměstnance společností,“ upozornila Právo Jaroslava Hanková z poradenské společnosti specializované na daně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Zákon přikazuje, aby plátce DPH, který poskytuje svým zaměstnancům benefity například v podobě slev a cenových zvýhodnění, odváděl DPH z ceny obvyklé, tj. z ceny, za jakou by toto plnění poskytnul osobě nespojené.

Rozdíl ceny obvyklé

Každý takový benefit se tak zaměstnavateli prodražuje o DPH, které musí odvést navíc z částky, která tvoří rozdíl ceny obvyklé a ceny zaplacené zaměstnancem.

Novela se dotkla zejména dopravců, kteří poskytují svým zaměstnancům zlevněné jízdenky, nebo zaměstnavatelů, kteří provozují vlastní stravovací či rekreační zařízení.

Problematika cen obvyklých zahrnuje také nemalou část zaměstnavatelů poskytujících zaměstnanecké slevy na své zboží.

Reklama

Související články

Kdy se vyplatí být plátcem DPH

Povinným plátcem DPH je podnikatel, jehož obrat za nejvýše 12 kalendářních měsíců přesáhne milión korun. Plátcem DPH se ale můžete stát i dobrovolně. Má to pro...

Firmám naroste papírování kvůli DPH

Zjednodušit firmám pravidla? Všichni politici a komisaři v EU to slibují, ale v evropské praxi to zatím vypadá naopak. Podniky totiž musí od letošního roku...

Výběr článků

Načítám