Hlavní obsah

Zneužití karty hrozí častěji při placení v cizině než v tuzemsku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi pobývající v zahraničí si musí dávat větší pozor při placení kartou, než jsou zvyklí z domova. Hrozí jim totiž větší nebezpečí, že se stanou obětí podvodníků, kteří jim z účtů odčerpají peníze. Česko prý dokonce eviduje desetkrát méně útoků na bankomaty a podvodných transakcí, než je evropský průměr.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle odborníků je to dáno tím, že český trh je příliš malý a všechny větší české banky zavedly vůči zneužití odolnější čipovou technologii jak do karet, tak do platebních terminálů i bankomatů.

V zahraničí ale můžou mít restaurace nebo obchody zastaralé platební terminály, které takovou ochranou nedisponují.

Podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotlána je přesto používání platebních karet v zahraničí standardní a hlavně pohodlná věc, lidé si ale musejí více všímat míst, kde chtějí kartou platit.

„Jestliže má člověk podezření na nějaký obchod či místo, kde se mu to nezdá, tak tam není vhodné kartou platit. Určitě by měl vyhledávat solidní, kultivovaná místa a hlavně nenechávat v žádném případě kartu i při placení bez dohledu, nedávat ji z ruky,“ radí Kotlán.

Když si prý někdo není jistý, raději má vybrat v bankomatu hotovost a tou pak platit.

Banka zpětně peníze vyplatí

Ve chvíli, kdy už má člověk podezření, že mohlo dojít ke zneužití jeho karty, Kotlán doporučuje, aby se nejprve obrátil na svou banku, která má přehled o proběhlých transakcích a může eventuálně kartu zablokovat.

Podle Kotlána to každá banka řeší jinak a má na podobné situace různé nástroje. Na místní policii by se měl poškozený obrátit jen v případě, že mu někdo kartu odcizil.

Naopak u banky by měl se svými nároky zpětně uspět. „V případě, že dojde k nějakému zneužití, na kterém klient nemá žádný podíl a neudělal nic špatně, tak mu samozřejmě banky ty prostředky vrátí,“ připomenul Kotlán.

České pobočky bank přitom klientům nabízejí i další opatření, jak riziko zneužití omezit. Například Raiffeisenbank umožňuje klientům tzv. zamykání karty. Klient ji odemyká pomocí SMS jen krátce předtím, než chce v obchodě nebo restauraci platit. Banka na základě pokynu kartu během několika sekund aktivuje a po provedení transakce se karta zase automaticky uzamkne a je tedy vlastně nepoužitelná.

Co banky nabízejí klientům ke zvýšení bezpečnosti?
Česká spořitelna
nabízí klientům jednorázové navýšení limitu
klienti si mohou pořídit pro platby na internetu speciální mezinárodní kartu s limitem
Raiffeisenbank
nabízí klientům službu zamykání a odemykání karty proti zneužití v internetovém bankovnictví
používá trojí zabezpečení – heslo, jednorázový elektronický klíč a PIN kód
nabízí speciální kartu pro nákupy na internetu se zvoleným limitem
všechny její karty jsou vybaveny čipem
GE Money Bank
vydává karty s čipem a platností 3 roky
má speciální službu Fraud Monitoring zaměřenou na kontrolu nezvyklých transakcí probíhajících na debetních a kreditních kartách klientů, při ověřování volají osobně klientovi
ČSOB
nabízí službu informující okamžitě klienta pomocí SMS o uskutečnění platby na jeho účtu, klient hradí jen 1 Kč za sms
klient si může jednorázově navýšit výši limitu
Komerční banka
nechtěla upřesnit kvůli možnému zneužití svá bezpečnostní opatření a používané ochranné prvky či služby pro klienty

Riziko v Latinské Americe nebo ve východní Evropě

Česku se navíc zatím vyhnuly rozsáhlé útoky na data klientů bank, tak jak se to v minulosti stalo například v USA, Asii nebo i v některých jiných evropských zemích.

V USA, kde se soustředí až 90 procent všech podvodů s bankovními kartami, byla v roce 2007 odhalena obrovská krádež dat z více než 45 miliónů kreditních karet v mezinárodní obchodní síti a týkala se hlavně klientů z USA, ale i z Kanady, Velké Británie či Irska. Hackeři tehdy způsobili škodu za stovky miliónů dolarů.

V Evropě je nejznámějším případem z poslední doby Španělsko, kde loni na jaře a v létě unikla data platebních karet ze systému jednoho zpracovatele transakcí z terminálů a bankomatů. Skandál se přímo dotkl i nejméně deseti tisíců českých občanů, kterým banky raději preventivně zablokovaly jejich karty.

Nejrizikovějšími regiony v otázce bezpečnosti v bankovnictví jsou podle Kotlána hlavně jihovýchodní Asie, některé oblasti Latinské Ameriky a také východní Evropa či Balkán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám