Hlavní obsah

Akciové trhy uzavřely leden ztrátou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina akciových trhů uzavře první letošní měsíc se značnými ztrátami, které jsou nejvýraznější na mladých trzích jako je Indie a Čína. Ztrátám se nevyhnuly ani burzy v západní Evropě nebo ve Spojených státech, jednou z mála výjimek je naopak burza v Praze, která je ve více než pětiprocentním zisku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Začátek roku byl přitom pro akcie úspěšný a prakticky až do poloviny roku se hlavní indexy zvyšovaly. Řada z nich se ocitla nejvýše za více než rok. Změna nálady je výsledkem nervozity investorů kvůli dluhům některých evropských zemí, stejně jako zklamání nad výsledky hospodaření části firem v odvětví vyspělých technologií.

"Předpokládáme, že tato korekce bude krátká a rychlá. Teď je na trhu velký zmatek," řekl analytik investiční společnosti UOB Asset Management Mark Tan. "Likvidita i ekonomické indikátory jsou pořád dobré, takže je to korekce na relativně příznivém trhu," řekl.

Leden podle jedné z teorií určuje, jak bude vypadat celý rok. Pokud tedy akcie v první polovině měsíce prudce rostly a ve druhé klesaly, znamenalo by to, že na konci roku budou trhy rovněž klesat.

Zatímco první polovina měsíce se na akciových trzích nesla ve znamení téměř vytrvalého růstu, druhá polovina měsíce vypadala zcela jinak. Konzultační společnost EPFR Global zjistila, že investoři v posledním lednovém týdnu z fondů zaměřených na mladé trhy odčerpali víc peněz, než do nich vložili. To se nestalo už tři měsíce.

Důvodů, které teď způsobují pokles akciových trhů, je ale více. Jedním z nich jsou plány amerického prezidenta Baracka Obamy, který chce zdanit velké banky a omezit jejich aktivity. Důvodem k poklesu akcií je i postoj čínských úřadů k měnové politice. Podle ekonomů Čína postupuje správně, když se snaží předejít spekulativním bublinám na akciovém a realitním trhu, investoři se ale obávají zpomalení růstu.

Čínské akcie od začátku roku ztrácejí asi devět procent, indické zhruba sedm procent. Podle analytiků je to tím, že velcí investoři snižují váhu v riskantnějších aktivech a část peněz přesouvají do kvalitnějších investic ve vyspělých zemích. Důležité bude, jak se budou vyvíjet hlavní ekonomické indikátory klíčových zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie loňský růst zřejmě nezopakují

Přetrvávající nejistota ohledně vývoje světové ekonomiky zřejmě letos nedovolí investorům vydělávat na burzách tolik jako loni. Přes předpokládaný mírný růst...

Výběr článků

Načítám