Hlavní obsah

Rodinu zruinovala stotisícová půjčka. Vyklubal se z ní miliónový dluh

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná to nenápadně. Někdo chce přilepšit rodině, jiný potřebuje peníze na nájem. Ať je motivace různá, končí to stejně – podpisem smlouvy s rozhodčí doložkou, jejíž podmínky si jen málokdo přečte. Co pak následuje, bývá jako hrozný sen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stačí opozdit se s jedinou splátkou a začne „úřadovat“ tzv. rozhodce. Přesně podle smlouvy. V lepším případě je to člověk, který se chce dohodnout, často jde ale o obyčejného vymahače dluhů, který po dohodě s věřitelem za slušnou odměnu dokáže zruinovat kvůli tisícovce rodinu.

Příběhy jako ze špatného filmu nabízí veřejně insolvenční rejstřík. Tak například dvaačtyřicetiletý dělník z Plané u Mariánských Lázní, který si půjčil od soukromé finanční společnosti 116 tisíc korun.

Zastavili i byt

Zprostředkovatel půjčky od manželů nechtěl „nic“: žádné potvrzení o příjmech, žádného ručitele, jen požadoval do zástavy jejich byt.

„Naše finanční situace byla opravdu hrozná. Nepročetli jsem si pořádně smlouvy,“ pozdě litoval dnes již miliónový dlužník.

Dluhy rodiny se dvěma syny u osmi věřitelů totiž dosáhly skoro dvou miliónů. Dluží pojišťovně, stavební spořitelně, v ČSOB přečerpali účet, nesplácejí ani kontokorent u GE Money Bank. Splácet po nich půjčky chtějí také Cetelem či Profi Credit.

„Nedokázali jsme si to všechno vypočítat a lepili jsme půjčku půjčkou. Tolik chyb jsme udělali po finanční stránce a ještě jsme k tomu zatížili byt exekucemi.“

Jejich zmíněnou stotisícovou půjčku totiž vzali do ruky rozhodce a exekutor, a když vše spočítali, stalo se z ní rázem 1 049 287 korun.

Umožnila to smlouva, kterou manželé podepsali: úrok 2,5 promile denně a k tomu smluvní pokuta 600, později pak „jen“ 300 korun za každý den prodlení. Roční úroková míra 30 procent.

Rozhodce považoval takové smluvní podmínky za normální, exekutor také, až pražský vrchní soud dokázal rozkrýt kauzu jako lichvu, když uvedl, že podmínky jsou v rozporu s dobrými mravy, a vrátil případ soudu do Plzně, který vyhlásil na dlužníka konkurz.

„Upsali jsme se ďáblu, ale léčíme se“

„Kdyby se to dalo všechno vrátit zpátky a začít znova. Věřte, že z půjček jsme vyléčeni,“ tvrdil dlužník loni, když se odvolával k vrchnímu soudu. Pozdě si uvědomil, že podepsat smlouvu s takovými podmínkami „je jako upsat se ďáblu“. Na finanční společnost, od níž si půjčil oněch 116 tisíc korun, podal trestní oznámení pro lichvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám