Hlavní obsah

Akcie loňský růst zřejmě nezopakují

Právo, Jakub Svoboda

Přetrvávající nejistota ohledně vývoje světové ekonomiky zřejmě letos nedovolí investorům vydělávat na burzách tolik jako loni. Přes předpokládaný mírný růst indexů mohou korekce vyvolané vybíráním loňských zisků a případnými nepříznivými zprávami z ekonomiky část akcií dokonce znehodnotit.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Článek

Shodla se na tom většina analytiků oslovených Právem. Nejvyspělejší akciové trhy v západní Evropě a USA posílily během loňska o čtvrtinu, čínské, indické či ruské akcie pak o více než 70 procent. Index pražské burzy PX zpevnil v roce 2009 o 30 procent.

Na začátku letošního roku se české akcie dostaly na nejvyšší úroveň od října 2008 a podle makléřů by mohly v příštích týdnech ještě mírně posilovat. Už během prvního pololetí by však měly o své zisky většinou přijít. Nárůst kurzů analytici očekávají hlavně u společností ČEZ a Telefónica O2, korekci pak například u Erste Bank či developerů.

„Přestože se na světových akciových trzích všeobecně očekává další růstový rok, my předpokládáme spíše pokles cen akcií,“ soudí analytik finanční skupiny Fio Pavel Hadroušek. Mantinely pro letošní index světových akcií S 500 odhadl na kladných 6,5 procenta až minus 30 procent.

Světové akciové trhy sice zpravidla fungují jako propojené nádoby, středoevropské akcie včetně českých však budou letos podle Hadrouška za světovými indexy ve výkonech spíše zaostávat. „Přijde lepší doba pro jejich pořízení,“ konstatoval.

Někteří se bojí „W“

Akciové trhy mají za sebou deset měsíců téměř nepřetržitého růstu. Optimismus a solidní zisky akcií v Česku i ve světě v loňském roce plynou podle Hadrouška z toho, že většina investorů vsadila na ekonomické oživení ve tvaru jednoduchého písmene „V“. Hadroušek ale míní, že hrozí spíše vývoj ve tvaru „W“. Také očekávání týkající se růstu zisků jsou podle něj příliš optimistická.

Mezi hlavní rizika letošního roku patří oslabení růstu čínské ekonomiky, přetrvávající vysoká nezaměstnanost a růst zadlužení a deficitů veřejných rozpočtů většiny zemí světa.

„Dočkáme se velmi výrazné korekce, a to zřejmě v prvním pololetí 2010,“ předpověděl již dříve například analytik společnosti Barclays Capital Phil Roberts.

Rovněž podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus by bylo naivní se domnívat, že všechny problémy související s krizí jsou již zažehnány a trhy jen porostou. „Nicméně pokud se neobjeví nové zásadní problémy v cestě za zotavením globální ekonomiky, akciové trhy by mohly být na konci letošního roku výše než na jeho začátku,“ uvedl. V případě naplnění optimistických scénářů mají podle něj akciové trhy růstový potenciál 10 až 15 procent.

Na pražskou burzu vstoupí třetí banka

„Ze světových akcií bych pro letošní rok vsadil na technologické firmy, především na americké výrobce počítačů,“ doporučil Hatlapatka. Tyto tituly mohou podle něj profitovat ze silné poptávky v Asii, navíc jim může při vývozu pomáhat relativně slabý dolar.

Na pražské burze ale podobné technologické firmy chybějí. Většina makléřů proto radí zaměřit se na tituly, které slibují vysokou dividendu a stabilní hospodaření. V první části roku by se tak mohlo dařit především společnosti ČEZ, která by mohla vyplatit dividendu 55 Kč na akcii, tradičně vysokou dividendu slibuje i Telefónica O2.

„Pokud začne ve druhé polovině letošního roku oživovat trh s reklamou, mohly by být atraktivní akcie vlastníka TV Nova, společnosti CME. A velkou pozornost rozhodně vzbudí očekávaný vstup akcií ČSOB na pražskou burzu,“ dodal Hatlapatka. Vedle rakouské Erste a Komerční banky půjde o třetí bankovní titul v elitním pražském systému SPAD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám