Hlavní obsah

Banky připravují zdražování hypoték původním klientům

Právo, Jindřich Ginter

Desetitisíce lidí, kteří si brali hypotéky na vrcholu realitního boomu v minulých letech a právě teď jim končí fixační období, by si měli dát zvlášť velký pozor na to, co na ně jejich banka chystá. S největší pravděpodobností jim totiž velké banky bez rozdílu zvýší úrok až o dvě procenta a přitom to klientům dají vědět až na poslední chvíli, aby již nestihli přejít ke konkurenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z rozhovorů Práva s několika klienty bank, kterým fixace skončila, a zároveň to potvrdila anketa čtenářů na Novinkách, které se účastnilo přes 4500 čtenářů. Více než 93 procent z nich uvedlo, že jim banka po ukončení fixačního období výrazně zvýšila úroky hypotéky. Nesetkalo se s tím pouze necelých sedm procent respondentů.

Stálý klient dotuje akční nabídky

Proč se téměř u všech bank stalo dobrým zvykem stávajícího, bezproblémového klienta odměnit po ukončení například pětiletého fixačního období výrazným zvýšením úrokové sazby? Staří klienti totiž v praxi dotují akční nabídky bank, na které lákají klienty nové.

Banka v zákulisí počítá s tím, že i když jí odpadne několik prozíravých klientů, většina zůstane, protože než si uvědomí značnou nevýhodnost situace, do níž se dostali, nestihnou si zařídit úvěr jinde a hypotéku tak refinancovat.

A dvě procenta ročně navíc je hodně peněz; například u dvoumiliónového úvěru, pokud se vám úrok zvýší z pěti na sedm procent, ročně zaplatíte bance o 40 tisíc korun více. Být věrný jedné bance, platit pravidelně měsíc co měsíc pět let bez jediného výpadku až 20 tisíc korun měsíčně, se tak rozhodně nevyplácí a v praxi vás banka za věrnost, tedy za to, že se nedíváte včas po konkurenci, ještě potrestá. Z reakcí čtenářů vyplývá, že se tak chovají všechny velké banky.

Konkrétní zkušenost

"V listopadu 2009 mi končila pětiletá fixace na hypotéku. Původně mi dali při uzavření úrokovou sazbu 5,59 %, v návrhu nové smlouvy na dalších pět let mi za mé včasné a pravidelné platby zvedli úrokovou sazbu na 6,6 %,“ píše čtenář Tomáš Vojtěch z Prahy 5.

"Za pět let splácení hypotečního úvěru jsem zaplatil přes 650 tisíc korun, ale pouze 130 tisíc korun mi snížilo dlužnou částku a 520 tisíc korun šlo jen na úroky. Hlavně že ČNB hypotečním bankám půjčuje peníze za úrokovou sazbu za 1,5 % a banka si suverénně přihodí dalších 5 %. Dopis s návrhem nové sazby mi místo měsíc předem poslali necelých 14 dní před vypršením pětileté smlouvy. Neangažovat se sám už dva měsíce předem, tak jsem platil více. Nakonec jsem sehnal refinancování za úrokovou sazbu 5,09 %,“ sdělil Právu Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám