Hlavní obsah

Inspekce z financí loni dostala přes 40 udání na korupci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyři desítky udání proti korupci obdrželo za celý rok 2009 ministerstvo financí. Z toho orgánům činným v trestním řízení bylo předáno sedm podání. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně Odbor interního auditu a inspekce ministerstva financí za celý loňský rok obdržel celkem 44 protikorupčních udání. Z přehledu dále vyplývá, že korupce byla potvrzena ve třech případech, částečně potvrzena v jednom, neprokázala se ve dvanácti případech, v šetření zůstává jeden. Pouze o dotazy se jednalo v šestnácti podáních a dalších jedenáct bylo vyhodnoceno tak, že nepřísluší MF.

Nejvíce udání se týkalo daní (9), dotací (5), finančních úřadů (6) a celní správy (3). Z hlediska statistiky ovšem bezkonkurenčně „bodovala“ kolonka ostatní, kde bylo 17 případů. Zpráva MF dále nerozvádí, co všechno do ostatních patří.

Většina podání byla pochopitelně anonymních, celkem se jednalo o 29 podání. Autorizovaných sdělení bylo 15. Nejvíce lidé využívají volání na protikorupční linku či zaslání na email (39 případů), písemné formy bylo využito v pěti případech. Číslo protikorupční linky ministerstva financí je 257 043 800; psát leze na email korupce@mfcr.cz.

Vnitro má linku 199, ale zatím bez údajů

Kromě resortu financí provozuje protikorupční linku 199 ministerstvo vnitra. Podrobnosti o ní jsou na stejnojmenné webové stránce. Statistické daje o výsledcích činnosti linky na rok 2009 nejsou zatím k dispozici, poslední údaje se týkají roku 2008.

Česko se propadá

Mezi 180 zeměmi hodnocenými podle míry vnímání korupce mezinárodní organizací Transparency International (TIC ) se Česká republika ke konci loňského roku ocitla na 52. místě. Česko v rámci EU zaostává za západními státy i svými sousedy.

Podle TIC jsou viditelnými trendy politická korupce, neprůhledné financování volebních kampaní a sílící vliv finančních skupin na utváření pravidel hry.

Dalším výrazným problémem je podle TIC dramatické rozkolísání justice a státního zastupitelství, které vede především k dlouhodobé neschopnosti uspokojivě řešit závažnější případy trestné činnosti spojené s ekonomickou kriminalitou nebo korupcí. Schopnost objasňovat tento typ kriminality podle TIC stále klesá.

Anketa

Setkali jste se na úřadech se zjevnou korupcí?
ANO, musel jsem poskytnout drobný úplatek, aby mi bylo vyhověno
9,7 %
ANO, musel jsem poskytnout úplatek nad 1000 korun
10,4 %
ANO, byl jsem svědkem korupčního jednání
36 %
NE, nikdy jsem na úřadech nemusel zaplatit úplatek
10,3 %
NE, s korupcí na úřadech jsem se osobně nikdy nesetkal
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám