Hlavní obsah

U stavebního spoření lze nyní získat nové bonusy a výhody

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nyní mohou v rámci stavebního spoření získat několikatisícové bonusy i vyřízení úvěru zdarma. Vyplývá to ze sondy Práva mezi nejvýznamnějšími stavebními spořitelnami.

Článek

Kdo chce výhodně uzavřít stavební spoření nebo si k němu vzít úvěr, nemusí nyní čekat až na jaro, kdy obvykle stavební spořitelny přicházely s nějakou zajímavou nabídkou. Většina z nich totiž ihned od začátku roku spustila nějakou akci.

U některých spořitelen jde o nabídky zcela nové, u jiných pak pouze o prodloužení těch, které platily již pár týdnů před koncem loňského roku. Důvod je jasný: spořitelny hledají způsoby, jak nalákat k uzavření smluv či poskytnutí úvěru nové či stávající klienty.

Do systému stavebního spoření je sice podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) zapojeno již pět a půl miliónů lidí a dvacet procent úspor (zhruba 395 miliard korun) všech domácností v ČR, nicméně krize znamenala pro trh s úvěry poskytovaných stavebními spořitelnami pokles o zhruba dvanáct procent.

Také smluv, včetně navýšení cílové částky, bylo za rok 2009 uzavřeno méně a meziročně klesla i cílová částka u nových smluv. A to i přesto, že řadě lidí končila loni fixace hypotéky a mnoho z nich přecházelo od banky k výhodnějšímu úvěru ze stavebního spoření u některé ze spořitelen.

Bankéři sice očekávají letos zotavení, u stavebních spořitelen to tak optimisticky nevypadá. Mají totiž omezený objem zdrojů k financování úvěrů. Jejich zdroje závisí především na objemu vkladů, které klienti stavebním spořitelnám svěří.

Levnější úvěr či smlouva zdarma

Stavební spořitelna České spořitelny  - Buřinka zahájila první letošní akci hned třemi nabídkami. První je, že až od konce března vyřizuje úvěr ze stavebního spoření, včetně překlenovacích úvěrů Trend a Hypo Trend zdarma. Celkově tak na poplatcích můžete ušetřit až sedm a půl tisíce korun.

Dále pak už nastálo Buřinka snižuje úhradu za uzavření nové smlouvy o stavebním spoření od nového roku na 0,5 % z cílové částky. Dříve to bylo jedno procento. Minimální výše úhrady činí 1 500 Kč,  maximální 7 500 Kč. Například při uzavření smlouvy o stavebním spoření s cílovou částkou tři sta tisíc korun, tak ušetříte 1 500 Kč.

Stejné snížení úhrady 0,5 % platí pro všechny klienty, a to i při změně smlouvy z důvodu zvýšení cílové částky.

Bez sankce za předčasné splacení

Buřinka zároveň zrušila sankci při předčasném zrušení smlouvy. „To znamená, že pokud potřebujete kdykoli v průběhu vázací doby ukončit smlouvu a podáte výpověď, Buřinka provede výplatu bez sankce za předčasné ukončení. Povinnost vyplývající ze zákona o stavebním spoření vrátit zálohy státní podpory zůstává v platnosti,“ vysvětluje na svých webových stránkách spořitelna.

Stavební spořitelna KB - Modrá pyramida nyní nabízí akční úrokovou sazbu u úvěru: slevu ve výši 0,2 či 0,3 procentního bodu. Nabídka se vztahuje na žádosti podané do 2. března 2010.

U Lišky od Českomoravské stavební spořitelny můžete uzavřít až do konce ledna novou smlouvu zdarma. Získáte totiž prémii až 1500 Kč, která plně odpovídá úhradě za uzavření smlouvy o stavebním spoření (může činit maximálně 1500 Kč při cílové částce 150 000 Kč).

Bonus za šest tisíc

Dále si zde můžete přijít ještě na dalších šest tisíc korun. Získají je ti klienti, kteří si do konce března uzavřou u Lišky prvotní smlouvu o stavebním spoření s nárokem na státní podporu s cílovou částkou minimálně tři sta tisíc korun.

Navíc do konce letošního června zaplatí plnou úhradu za uzavření smlouvy a zároveň provedou počáteční vklad ve výši alespoň třicet tisíc korun. Kromě státní podpory ve výši tři tisíce korun pak tím ještě získají deset procent z počátečního vkladu, tedy dalších tři tisíce korun.

Bonus 1500 Kč můžete získat až do konce března také při uzavření finančního programu Liška plus, který kombinuje výhody stavebního spoření a penzijního připojištění.

Prémie za pět tisíc

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí zase mimořádnou prémii až pět tisíc korun, a to v případě nově uzavřených smluv do konce března, znějící na cílovou částkou alespoň dvě stě tisíc korun.

„Klientům, kteří budou mít na svém spořícím účtu k 30. 4. 2010 zůstatek alespoň 20 000 Kč, připíšeme kromě plné státní podpory 3000 Kč i mimořádnou prémii ve výši 2000 Kč,“ konstatuje se na stránkách spořitelny. Ale zkrátka by neměli přijít ani ti, kteří vloží méně. Podle spořitelny stačí mít k 30. 4. 2010 na spořícím účtu zůstatek alespoň pět tisíc korun a získáte pak prémii tisíc korun.

Wüstenrot - stavební spořitelna novou akční nabídku připravuje. Spustit by se měla od února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám