Hlavní obsah

Stavební spořitelny půjčily loni o 11 procent méně peněz

Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než 11 procent. Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen. Loni klesl rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek.

Foto: , Novinky

Článek

"S ohledem na průběžné měsíční údaje nejsou celkové roční výsledky překvapením. Pokles úvěrových obchodů o 11 procent oproti velmi úspěšnému roku 2008 považujeme za dílčí úspěch stavebního spoření ve složitých podmínkách hospodářské recese," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý. Zároveň upozornil, že jiné typy úvěrů na bydlení byly krizí poznamenány daleko více.

Meziroční pokles u úvěrů zaznamenala většina spořitelen. Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot stavební spořitelna ovšem vykázaly nárůst. Naopak největší propad hlásí v meziročním srovnání Stavební spořitelna České spořitelny, a to zhruba o polovinu.

Pro letošní rok přitom AČSS očekává obdobné výsledky jako loni, a to jak u půjček, tak i v případě uzavíraných smluv. "Poptávka po stavebním spoření by se neměla příliš měnit také proto, že českému bytovému fondu chybí podle dostupných údajů stále ještě asi 500 miliard korun k dosažení kvalitního standardu bydlení," uvedl Šedivý.

Mezi lidmi také klesá zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 887 000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes milión smluv. Z pěti tuzemských spořitelen jen Modrá pyramida a Wüstenrot počet nových smluv zvýšily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám