Hlavní obsah

Hypotéky výrazně nezlevnily, jak někteří analytici očekávali

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby nově poskytnutých hypoték navzdory některým očekáváním setrvaly v závěru loňského roku na průměrné úrovni 5,6 %. Do údaje jsou zahrnuty všechny hypotéky bez ohledu na délku fixace.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle některých odborníků je tento trend určitým zklamáním, protože očekávali spíše zlevnění hypoték, k čemuž ale nedošlo.

Klienti i banky jsou opatrnější

"Hypoteční trh ovšem již po dva měsíce nezaznamenal meziroční propad z hlediska počtu úvěrů. Objemy jsou sice přibližně o 10 % nižší, avšak důsledkem nižší průměrné výše hypotečního úvěru. Důvodem nižší průměrné výše hypotéky je nejen zvýšená opatrnost klientů vzhledem k vyšší splátce, ale také přetrvávající vyšší požadavky bank na vlastní zdroje klienta," tvrdí analytik Josef Rajdl.

V prosinci podle něho stagnovaly úrokové sazby u tříletých (5,64 %), tak i u pětiletých fixací hypotečních úvěrů (5,55 %). Pouze v případě jednoletých fixací došlo k poklesu průměrné úrokové sazby o 16 bodů na 5,69 %. Vzhledem k nízké oblibě jednoletých fixace se však tento propad na souhrnném indexu nijak nepromítl.

Nejčastěji lidé žádají o zafixování úroku na tři roky

Význam jednoletých fixací v posledních měsících slábne. Naopak stále více klientů nyní žádá o úvěry s tříletou fixací. Podíl těchto hypoték činil v prosinci 37 % na celkovém objemu poskytnutých úvěrů a v preferencích výrazně dotáhl pětileté fixace (42 %).

Hraje se i o čtvrt procenta

I když průměrné ukazatele ukazují na stagnaci úroků hypoték, některé banky v prosinci deklarovaly, že je přece jen o něco málo snižují. V praxi, z pohledu klientů, jsou to ale spíše kosmetická zlevňovaní, která jsou výsledkem spíše snaživého marketingu, než že by se skutečně jednalo o citelné snížení ceny hypoték.

KB na konci loňského roku oznámila, že její úrokové sazby hypoték klesly až o 0,55 %, tedy v případě fixací na jeden a dva roky od 5,49 %; u tří a čtyřletých od 5,04 % a u pětiletých od 5,19 %. Snížení se týká i hypotečního úvěru, který se poskytuje až do 100 % hodnoty nemovitosti. V tomto případě jsou u KB nové úrokové sazby u fixací na jeden až dva roky od 6,49 %, u tří až čtyřletých od 6,04 % a u pětiletých od 6,19 %. Klienti si mohou splátky hypotéky opakovaně zvýšit, snížit, nebo mohou splácení úplně přerušit.

Wüstenrot, poté co snížil úrokové sazby u jednoleté a tříleté fixace, ve čtvrtém čtvrtletí 2009 redukoval úroky i u pětileté fixace o 0,25 %. Minimální úroková sazba hypotéky Wüstenrot, poskytované na vlastní bydlení klesla na 4,94 %.

Všem klientům, kteří splní podmínky, banka slibuje garanci 5,24 %. V případě úvěru nad 1,5 mil. korun do 70 % výše zástavní hodnoty nemovitosti je úrok na 4,89 %. Banka deklaruje úsporu na poplatcích za vyřízení úvěru až do 25 tisíc korun.

Impulsem k oživení hypotéčního trhu měl být rovněž krok České spořitelny, která přišla s tím, že poskytne 1% slevu z úrokové sazby u půlky hypotéčního úvěru, a to až do tří miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám