Hlavní obsah

Bankovní poplatky jsou stále pro většinu lidí trnem v oku

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky sice v posledních letech některé z nejvíce kritizovaných poplatků již zrušily, klienty si přesto ale zatím usmířit příliš nedokázaly. Jak ukázal průzkum společnosti SANEP, kterého se v průběhu loňského prosince zúčastnil rekordní počet 73 820 respondentů, Čechům na bankovních institucích vadí nejvíce právě poplatky. Většina dotázaných by je nejraději snížila či dokonce zcela zrušila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Poplatky v bankách vadí téměř dvěma třetinám lidí, pětina považuje za problematické obchodní podmínky finančních ústavů.

Polovinu respondentů poplatky doslova „štvou“ a více než dvě pětiny k nim mají výhrady. S poplatky jsou spokojena pouhá dvě procenta dotázaných.

Téměř polovina lidí by poplatky zrušila

Celkem 40 procent klientů by poplatky zrušilo úplně a zhruba stejný počet by byl pro jejich snížení. Stávající podobu poplatků by zachovala jen necelá desetina lidí, uvádí se v průzkumu.

Bankovní poplatky zajímají 91,3 procenta dotázaných, což svědčí o tom, že se jedná o stěžejní téma majitelů bankovních účtů. Společnost SANEP průzkum provedla ve spolupráci s internetovým portálem bankovnipoplatky.com, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

„Výsledky potvrzují, že bankovní poplatky lidem vadí a přesně dokážou identifikovat, jaký druh poplatků by zrušili a jaký akceptují. A na pozadí finanční krize je toto téma ještě naléhavější,“ upozornil provozovatel portálu Patrik Nacher.

Vklady na účtech se dál znehodnocují

Poplatky účtované tuzemskými bankami v kombinaci s nízkými úroky znehodnocují vklady českých majitelů běžných účtů více než ve většině jiných evropských zemí. Některé banky už dokonce neúročí peníze vložené na účty vůbec, poplatky ale účtují.

Například z loňské studie Evropské komise vyplývá, že Česko má sedmé nejvyšší bankovní poplatky v Evropské unii. Nejdražší je Itálie, nejlevnější Bulharsko. Češi v průměru za jeden účet v bance zaplatí na poplatcích ročně 95 eur (asi 2450 korun), v nejdražší Itálii je to 253 eur (zhruba 6510 Kč) a v nejlevnějším Bulharsku 27 eur (695 korun). Podle jiných analýz jsou na tom Češi dokonce ještě hůře.

Anketa

Uvažujete kvůli poplatkům o změně banky?
ROZHODNĚ ANO, učiním tak v nejbližší době.
49,4 %
UVAŽUJI O TOM, poplatky mi vadí a rozhlížím se po jiné bance.
33,6 %
SPÍŠE NE, poplatky mne sice netěší, ale nejsou pro mne hlavním kritériem při výběru účtu.
12,5 %
ROZHODNĚ NE, bankovní poplatky považuji za okrajovou věc a se svým účtem jsem spokojen.
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2378 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám