Hlavní obsah

Týden na trzích: Dolar zpátky na výsluní

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý týden na dobré náladě obchodníkům rozhodně příliš nepřidal, a to bez ohledu na to, že v pondělí řadě z nich spadl velký kámen ze srdce. Hned začátkem týdne totiž emirát Abu Dhabi půjčil sousednímu Dubaji 10 mld. dolarů a ten mohl na poslední chvíli uhradit splátku dluhopisů svého konglomerátu Dubai World.

Foto: Rick Wilking, Reuters

XTB

Článek

To se setkalo s velmi pozitivní odezvou mezi obchodníky, když jen dubajský akciový index vzrostl během pondělního rána o více než 10 %. Jeden z největších zdrojů nejistoty posledních týdnů, kterým byla (ne)schopnost Dubaje splácet své závazky evropským bankám, tak alespoň dočasně zmizel z trhu.

Úleva ale netrvala dlouho, protože se Evropa i tak musela vypořádat s přílivem dalších špatných práv. Tou první bylo znárodnění banky Hypo Group Alpe Adria rakouskou vládou, které obchodníkům znovu připomnělo, že evropské banky ještě zdaleka nejsou ze všech problémů venku. Včera ráno pak náladu na evropských burzách srazila k bodu mrazu agentura Standard & Poor's, která naplnila své hrozby a snížila rating na řecké státní dluhopisy z A- na BBB+. Ke snížení ratingu došlo přitom jen týden poté, co agentura oznámila, že řecký rating podrobí přezkoumání. Až nezvykle rychlé rozhodnutí proto přimělo obchodníky spekulovat o tom, že by se Řecko mohlo již v první půli příštího roku dočkat dalšího snížení až na BBB.

Problémy Řecka a stín státního bankrotu jedné z členských zemí eurozóny, se v týdnu velmi negativně podepsaly na společné evropské měně, která jen k dolaru zeslábla o 1,58  % až pod 1,44 USD za euro, zatímco k libře ztratila 1,30 %. K dolaru se euro propadá již třetím týdnem v řadě a na dlouho pryč jsou zdá se časy, kdy atakovalo svá patnáctiměsíční maxima nad hranicí 1,51 USD za euro.

Také ze Spojených států v týdnu přišlo několik zajímavých ekonomických dat, v čele s výsledky z trhu s bydlením. Ten pokračuje ve stagnaci, když se počty nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb nadále drží na roční bázi těsně pod šesti sty tisíci. To je stále pouze větší polovina průměru z roku 2007 a jen čtvrtina toho, kde se pohybovaly v letech hypotečního boomu. Pouhá stagnace bez známky oživení na trhu s bydlením však obchodníkům na optimismu rozhodně příliš nepřidává. Již koncem prvního čtvrtletí příštího roku totiž Fed přestane uměle snižovat úrokové sazby z hypoték a vláda skoncuje se štědrými dotacemi nového bydlení, což může křehkou stabilitu tohoto důležitého sektoru americké ekonomiky velmi rychle znovu narušit.

Tím nejdůležitějším se ale v týdnu stalo rozhodování americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách. Ty zůstaly podle širokého konsenzu beze změny na 0,25 % a v doprovodném komentáři Fed nezapomněl obchodníkům znovu připomenout, že ještě dlouhou dobu na takto nízkých hodnotách zůstanou. I přesto ale komentář Fedu na adresu americké ekonomiky zněl o něco smířlivěji než dříve, což přimělo řadu obchodníků spekulovat na to, že by v příštím roce mohly sazby v USA začít stoupat dříve, než se ještě donedávna trh domníval. To sice dokázalo pomoci dolaru, nijak to však nesvědčilo cenám akcií, které jen v USA právě díky rozvolněné měnové politice mohly od března vystoupat o 60 %.

O sazbách v týdnu rozhodovala také Česká národní banka. Ta rozsekla spekulace o tom, zda přistoupí či nepřistoupí k jejich poslednímu snížení a snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta na historické minimum 1 %. I díky nižším sazbám tak v minulém týdnu koruna pokračovala ve svém volném pádu, který zahájila začátkem prosince a jen k dolaru se propadla až k ceně 18,20 Kč, kde se naposledy pohybovala letos v srpnu.

Nadcházející týden bude na data z důvodu vánočních svátků poměrně chudý. Přesto i ten může přinést několik zajímavých momentů, obzvláště v reakci na výsledky ze Spojených států, které zveřejní další data z trhu s bydlením, finální revizi HDP za 3Q, nebo listopadový objem nových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám