Hlavní obsah

Týden na trzích: Euro pod tlakem díky obavám investorů z Řeckého předlužení

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani v minulých dnech obchodníkům nově příchozí zprávy nedopřály příliš klidu. Trhy totiž opět těžce nesly návrat nervozity ze situace v Dubaji, která koncem minulého měsíce šokovala finančníky na celém světě zprávou, že jedna z jejich obřích korporací Dubai World, nemá dostatek finančních prostředků na splátky svých dluhů a požádala tak o zmražení svých závazků.

Článek

Od té doby již dubajský hlavní akciový index ztratil 21 % a pod tlakem se nacházel také v minulých dnech. Jedna z dceřiných společností Dubai World, která se podílí na výstavbě největšího mrakodrapu světa, totiž oznámila, že v první polovině roku skončila ve ztrátě 3,65 mld. dolarů, což obchodníkům na dobré náladě rozhodně nepřidalo. Negativní zprávy z Dubaje se přitom dotkly zejména Evropských bank, které patří mezi největší věřitele emirátu.

Problémy má i Řecko

Evropa však v týdnu musela vstřebat i jiné nepříjemné zprávy. Ratingová agentura Fitch se totiž rozhodla snížit o jeden stupeň (na BBB+) rating Řecku, které čelí obrovským problémům s bobtnajícím rozpočtovým deficitem. Ten by měl jen v příštím roce dosáhnout 13 % HDP, díky čemuž se má řecký vládní dluh dostat až na 125 % HDP.

Snížením ratingu navíc Řecku pohrozila také agentura S, což posunulo Řecko ještě více na okraj eurozóny do pozice jejího nejslabšího článku. To potvrzuje i letmý pohled na výnos z řeckých státních dluhopisů, který je nyní daleko nejvyšší v celé eurozóně.  

Špatné zprávy z Evropy nesla v týdnu těžce především evropská měna. Poté co skončila hluboko pod většinovým očekáváním také průmyslová produkce v Německu, Francii a Itálii, dostala se na páru s dolarem opět pod prodejní tlak a poprvé od začátku listopadu se znovu prodávala za méně než 1,48 USD.  

Zatímco euro se výprodeji vyhnout nedokázalo, evropské burzovní indexy, společně s ostatními světovými indexy nakonec špatné zprávy ze začátku týdne dokázaly vstřebat a z velké části si své pozice podržely. K tomu přispěly mj. zprávy z Číny, kde se tempo hospodářského růstu i nadále zrychluje. Zatímco maloobchodní prodeje v Číně stoupaly v listopadu o více než 15 %, průmyslová produkce meziročně zrychlila z 16,1 % na 19,2 %.

Přestože výsledky z Číny mezi obchodníky dokázaly vyvolat novou vlnu optimismu, skutečností stále zůstává, že růst třetí největší světové ekonomiky stojí téměř výhradně na nebývalé úvěrové expanzi a rozvolněné měnové politice. Ta si však může vybrat svou daň v budoucnu. Záplava nových úvěrů by totiž mohla dostat do velkých problémů podkapitalizovaný čínský bankovní sektor, který se bude muset zřejmě dříve či později vypořádat s prudkým růstem celkového objemu nekvalitních úvěrů.

Zlato po dlouhé době zlevnilo

Zatímco akcie si své pozice z dřívějška zatím s úspěchem drží, obchodování na komoditním trhu se neslo v minulých dnech v duchu pokračující korekce. K tomu přispěl především posilující americký dolar a skutečnost, že se naprostá většina komodit obchoduje právě v dolarech.

Pod prodejní tlak se dostaly především ceny drahých kovů, které v poslední době nezadržitelně stoupaly, a tak jen cena zlata klesla o 3,3 % na 1 137 USD/oz., zatímco cena stříbra se snížila dokonce o 5,8 % na 17,48 USD/oz. Výprodej se nevyhnul ani některým z průmyslových kovů, jako je měď nebo zinek, zatímco bez výraznější změny zůstaly ceny většiny zemědělských komodit.  

Uplynulý týden přinesl z ekonomických dat jen velmi málo nových zpráv. Týden nadcházející bude na nově příchozí fundamenty ale o poznání bohatší. Ty nejdůležitější přitom nabídnou Spojené státy, odkud přijdou první listopadové výsledky z trhu s bydlením, společně s listopadovým indexem CPI.

Obchodníci budou ale obzvláště zvědavi na středeční zasedání americké centrální banky (Fed), která bude rozhodovat o dalším vývoji měnové politiky. Poté co začátkem měsíce zveřejnily Spojené státy překvapivě dobré výsledky z trhu práce, čeká nyní řada obchodníků, že by Fed mohl začít velmi opatrně naznačovat, kdy se chystá postupně zahájit zpřísňování měnové politiky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám