Hlavní obsah

Hlídejte si povinné ručení, když zaplatíte leasing či úvěr za auto

Právo, Jindřich Ginter

V okamžiku, kdy zaplatíte leasing či úvěr za auto, si neprodleně sjednejte povinné ručení, i když už třeba máte v ruce zelenou kartu na další rok a své jméno, protože jinak vám hrozí mnohatisícové penále.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Na černou listinu Kanceláře pojistitelů se totiž nevědomky díky administrativní blamáži mohou dostat i motoristé, kteří ve skutečnosti nemají úmysl vyhýbat se povinnému ručení.

Přesně to stalo paní Simoně z Prahy. „Uhradila jsem leasing a auto již bylo převedeno na mne. Zároveň jsem obdržela od Kooperativy, která byla pojistníkem vozu v době, kdy patřil leasingové společnosti, zelenou kartu na mé jméno. Vycházela jsem tedy z toho, že co se týče povinného ručení, je vše v pořádku.“

Jaké však bylo její překvapení, když jí před několika dny přišla výzva od Kanceláře pojistitelů, aby uhradila dlužné povinné ručení od loňského září plus penále více než 12 tisíc korun.

„Vždy, když je uhrazen leasing nebo úvěr na auto, a to podle standardního splátkového kalendáře nebo předčasně, musí si majitel vozu každopádně sjednat nové povinné ručení. Zelená karta přišla dané osobě již na její jméno zřejmě proto, že zelené karty klientům zasíláme vždy o něco dříve dopředu, než vyprší původní platnost a naběhne nové období; v tomto případě tedy nejspíš ještě v době, kdy vozidlo bylo v leasingu,“ sdělila Kooperativa Právu na své informační lince.

Musí zaplatit penále

I když se nejednalo o úmysl vyhnout se platbě povinného ručení, má majitelka v tomto případě šanci na odpuštění penále? „Bohužel nikoliv. Povinné ručení prostě nebylo uhrazeno,“ zní odpověď pojišťovny.

Podobně je třeba být pozorný u spotřebitelského úvěru na auto, kdy majitelem vozu je od počátku nikoliv věřitel, jako u leasingu, ale ten, na koho je vozidlo napsané.

Takže například si na koupi vozu půjčíte 70 tisíc korun a rozložíte si to do měsíčních splátek na šest let. Musíte počítat s tím, že celkem přeplatíte tuto částku na celkových nákladech na úvěr o přibližně 36 tisíc korun.

Celková měsíční splátka sjednaná u banky je něco málo přes tři tisíce korun, přičemž ale z toho polovina jde na povinné a havarijní ručení. Zelenou kartu dostanete na rok, když se blíží konec platnosti, tak vám pojišťovna v předstihu pošle novou na další rok. Mezitím se ale rozhodnete, že úvěr předčasně splatíte.

Bance to musíte oznámit písemně 30 dní předem. K datu uhrazení úvěru už ale musíte mít sjednané nové povinné, případně havarijní ručení, a to i přesto, že už v ruce máte zelenou karu již na další rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám