Hlavní obsah

Na co mají nárok matky: Rodičovský příspěvek a dovolená

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více maminek se dostává do situace, kdy musí začít přispívat do rodinného rozpočtu, byť jsou na rodičovské dovolené. Mnohé z nich se v tom, na co mají nárok neorientují. Často také dostávají rozporuplné odpovědi od úřadů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Je třeba rozlišovat, mluvíme-li o rodičovské dovolené či o rodičovském příspěvku. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to maximálně do tří let věku dítěte.

Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory, u které si rodič volí délku čerpání: rychlou dvouletou, tradiční tříletou nebo pomalou čtyřletou. Takže rodič může například pobírat rodičovský příspěvek dva roky, ale čerpat rodičovskou dovolenou tři roky.

Můžete pracovat, stará-li se někdo jiný

Rodič může i při pobírání rodičovského příspěvku libovolně pracovat, pokud zároveň zajistí péči o dítě, a to i jinou osobou. Nesmí však při tom porušit podmínku, že dítě mladší tří let nenavštěvuje jesle nebo jiné zařízení pro děti předškolního věku déle než pět kalendářních dnů v kalendářním měsíci.

Dítě, které dovršilo tři roky věku, může pravidelně navštěvovat mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně nebo nejvýše pět kalendářních dnů v kalendářním měsíci.

PORODNÉ

* Výše porodného činí 13 000 Kč na každé narozené dítě.

* Náleží matce, jednorázově přispívá na náklady související s narozením dítěte.

* Úmrtí: Jestliže žena, která dítě porodila, zemřela a porodné jí nebo jiné osobě nebylo vyplaceno, má na něj nárok otec dítěte.

* Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě do jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů.

MATEŘSKÁ

* Mateřská je dávka nemocenského pojištění, její výše závisí na výši odvodů na nemocenské pojištění. Mateřská dovolená náleží matce v souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň dvě nebo více dětí, náleží jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.

* Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem.

RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVĚK

Volbu délky čerpání rodičovského příspěvku provádí rodič na základě písemné žádosti, která se podává úřadu práce.

* Volbu pro dvouleté čerpání musí provést rodič nejpozději do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž dítě zakládající nárok na rodičovský příspěvek dosáhlo 22 týdnů života (nebo 31 týdnů života, narodily-li se zároveň dvě nebo více dětí).

* Volbu pro tříleté čerpání musí provést rodič nejpozději do konce měsíce, v němž dítě zakládající nárok na rodičovský příspěvek dosáhlo 21 měsíců věku.

* Čerpání v délce čtyř let je automatické, pokud nebyly provedeny jiné volby.

* Volbu nároku nelze měnit, a to ani rodičem, který převzal dítě do péče poté, kdy už byla volba nároku provedena.

* Volbou délky čerpání rodičovského příspěvku si  rodič volí i příslušnou výši příspěvku.

* Při dvouletém dostane po čerpání peněžité pomoci v mateřství (mateřské, PPM) 11 400 Kč do 24 měsíců věku dítěte, ovšem o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den.

* Při tříleté obdrží 7600 Kč do 36 měsíců věku dítěte,  o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM. A čtyřleté, může volit rodič po mateřské nebo od narození dítěte, pokud mu nevznikl nárok na PPM ve  výši 7 600 Kč do 21 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře 3 800 Kč do 48 měsíců věku dítěte.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok. * Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo do tří let věku dítěte.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok. * Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo do tří let věku dítěte.* Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku. Pokud zaměstnanec či zaměstnankyně nastoupí například v jednom roce dítěte zpět do práce, mohou až do jeho tří let věku kdykoliv požádat znovu o poskytnutí rodičovské dovolené a musí jim být vyhověno. Rodičovskou dovolenou mohou čerpat otec i matka, nebo najednou oba rodiče, rodičovský příspěvek jen jeden.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok. * Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo do tří let věku dítěte.* Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku. Pokud zaměstnanec či zaměstnankyně nastoupí například v jednom roce dítěte zpět do práce, mohou až do jeho tří let věku kdykoliv požádat znovu o poskytnutí rodičovské dovolené a musí jim být vyhověno. Rodičovskou dovolenou mohou čerpat otec i matka, nebo najednou oba rodiče, rodičovský příspěvek jen jeden.*Druhé dítě: A co maminka, která je doma na rodičovské dovolené s prvním dítětem a pobírá stále rodičovský příspěvek, a během té doby se jí narodí druhé dítě, má nárok i na dvouletý rodičovský příspěvek?

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok. * Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo do tří let věku dítěte.* Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku. Pokud zaměstnanec či zaměstnankyně nastoupí například v jednom roce dítěte zpět do práce, mohou až do jeho tří let věku kdykoliv požádat znovu o poskytnutí rodičovské dovolené a musí jim být vyhověno. Rodičovskou dovolenou mohou čerpat otec i matka, nebo najednou oba rodiče, rodičovský příspěvek jen jeden.*Druhé dítě: A co maminka, která je doma na rodičovské dovolené s prvním dítětem a pobírá stále rodičovský příspěvek, a během té doby se jí narodí druhé dítě, má nárok i na dvouletý rodičovský příspěvek? Na dvouletou variantu dosáhnou letos maminky s denním vyměřovacím základem 380 Kč. Příští rok to bude jinak, protože se změní výpočet. Některé maminky tak o možnost volby dvouletého rodičovského příspěvku přijdou. Jak upřesnila Česká správa sociálního zabezpečení, pokud trvá dosud zaměstnání u původního zaměstnavatele, nárok na novou peněžitou pomoc v mateřství, kterou  bude maminka pobírat na další dítě, se vypočítá na základě původní pracovní smlouvy, a to z denního vyměřovacího základu zjištěného pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství. Podle zákona jí vzniká nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte.

* Pokud si rodič požádá o dvouletý rodičovský příspěvek, dává tím podle úřadů najevo zaměstnavateli, že si bere dvouletou rodičovskou dovolenou a po této době se hodlá vrátit do práce. Pokud se však rodič rozhodne, že chce ještě zůstat s dítětem doma, má na to podle Zákoníku práce nárok do 3 let věku dítěte, upřesňuje odborník na pracovní právo Ladislav Jouza. Rodičovský příspěvek však už dál pobírat nebude. Bude-li mít daná osoba zájem pečovat o dítě až do jeho 4 let věku, musí požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Zaměstnavatel mu však může, ale nemusí vyhovět. Pokud zaměstnavateli maminka oznámila, že se vrátí po dvou letech, musí opět oznámit, že si rodičovskou dovolenou prodlužuje o rok. * Zaměstnavatel je povinen držet pracovní místo do tří let věku dítěte.* Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku. Pokud zaměstnanec či zaměstnankyně nastoupí například v jednom roce dítěte zpět do práce, mohou až do jeho tří let věku kdykoliv požádat znovu o poskytnutí rodičovské dovolené a musí jim být vyhověno. Rodičovskou dovolenou mohou čerpat otec i matka, nebo najednou oba rodiče, rodičovský příspěvek jen jeden.*Druhé dítě: A co maminka, která je doma na rodičovské dovolené s prvním dítětem a pobírá stále rodičovský příspěvek, a během té doby se jí narodí druhé dítě, má nárok i na dvouletý rodičovský příspěvek? Na dvouletou variantu dosáhnou letos maminky s denním vyměřovacím základem 380 Kč. Příští rok to bude jinak, protože se změní výpočet. Některé maminky tak o možnost volby dvouletého rodičovského příspěvku přijdou. Jak upřesnila Česká správa sociálního zabezpečení, pokud trvá dosud zaměstnání u původního zaměstnavatele, nárok na novou peněžitou pomoc v mateřství, kterou  bude maminka pobírat na další dítě, se vypočítá na základě původní pracovní smlouvy, a to z denního vyměřovacího základu zjištěného pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství. Podle zákona jí vzniká nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte. Pokud již nemá pracovní smlouvu, po narození dítěte má nárok rovnou na rodičovský příspěvek, ne na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou). Vybírá si pak mezi 3 nebo 4letým rodičovským příspěvkem.

* Žádnou možnost výběru nemá studující matka, která dosud nebyla zaměstnaná. Ta musí zvolit čtyřletý rodičovský příspěvek, nemá nárok na mateřskou a po porodu nastupuje rovnou na rodičovskou dovolenou. Porodné dostane.

Reklama

Výběr článků

Načítám