Hlavní obsah

Online platbám Češi stále příliš nevěří

Právo, Martin Procházka, Jindřich Ginter

Zkušenosti s nákupem v e-shopech má více než 90 % naší internetové populace. Zhruba 80 procent tuzemských spotřebitelů však stále nevyužívá online plateb kartou, protože se obává zneužití údajů, a nechává si zboží zaslat na dobírku. Platby online ovšem přinášejí řadu výhod, přičemž lze zvolit relativně bezpečné postupy.

Článek

Mezi silné uživatele e shopů v ČR, kteří nakupují přes internet alespoň jednou měsíčně, patří necelá pětina respondentů (18 %). Nejaktivnějšími uživateli internetových obchodů jsou mladí lidé ve věku 25-34 let. Necelá desetina respondentů na internetu zatím nikdy nenakupovala. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu agentury Mediaresearch ve spolupráci s Asociací pro elektronickou komerci.

TOP internetových obchodů

Nejčastěji uváděnými internetovými obchody byly Alza.cz (12 %) a Aukro.cz (12 %). Třetím nejčastěji zmiňovaným obchodem na internetu byla nákupní galerie Vltava.cz (6 %). O další pomyslnou příčku „top of mind“ e-shopů se dělí obchody Kasa.cz, Czechcomputer.cz a Obchodni-dum.cz.

Na dobírku

Zákazníci v Česku zatím v 80 procentech případů využívají nákup na dobírku. Nevýhodou ovšem je, že na dobírku lze nakupovat téměř výhradně zboží objednané v českých internetových obchodech. Zahraniční obchodníci totiž dobírku často omezují jen na některé země a ČR k nim nemusí vždy patřit. Cena zboží na dobírku bývá o něco větší.

Platba kartou

Platby kartou nabízí nyní téměř polovina českých internetových obchodů, které přijímají embosované karty Visa a MasterCard a novější verze karty Visa Electron. A ve většině případů není platba online zatíženapaušálním poplatkem.

Pro platby kartou je třeba mít aktivní možnost plateb po internetu, kterou si můžete aktivovat u své banky. Některé banky již aktivují možnost těchto plateb při vydání karty. Při aktivaci plateb po internetu nebo převzetí karty si zároveň můžete zvolit finanční limit pro platby.

Při platbách kartou je dobré si ověřit, zda obchodník spolupracuje s předními světovými vydavateli platebních karet MasterCard a Visa. Na stránkách obchodníka to poznáte podle loga Verified by Visa a MasterCard Secure Code, které zajišťují bezpečný způsob platby.

Veškeré údaje, které o své kartě poté zadáváte, se nedostanou k obchodníkovi, ale zadáváte je na webové prostředí banky, takže obchodník je nemůže nijak zneužít. Obchodník se pak od banky pouze dozví, že platba byla provedena a odešle zboží.

Při platbě prostřednictvím karty se zadává číslo karty, datum konce platnosti karty a CVV2/CVC2, což je poslední trojčíslí předtištěné na podpisovém proužku platební karty. Kartu lze ale zneužít při ztrátě či odcizení.

Zamykání karet

Pokud se obáváte zneužití karty, můžete využít možnost zamykání karet. Kartu si pomocí mobilního telefonu odemknete vždy jen pro konkrétní nákup. Po každé transakci se karta automaticky opět uzamkne a nelze ji tedy zneužít.

Internetová platební karta

Jedná se o speciálně vydávané karty, určené pouze pro platby na internetu. Tato karta neexistuje v klasické plastové podobě, ale jen jako sada čísel, kterou zákazník používá. Máte ji tedy uloženou doma a nehrozí její zneužití nebo ukradení.

Službu u nás nyní nabízí Raiffeisenbank za 15 korun měsíčně, GE Money Bank za 20 Kč měsíčně a Komerční banka za 65 Kč ročně.

Online převod

Platba probíhá převodem peněz z vašeho účtu na účet daného obchodu. Zboží při tomto způsobu prodejce pošle až poté, co obdrží platbu. To může objednávku protáhnout i o několik dní. Pokud zvolíte tuto možnost, budete automaticky přesměrováni do internetového bankovnictví, kde provedete převod. Nemusíte vyplňovat ani platební příkaz, vytvoří se automaticky a klient jej jen potvrdí. Nemůžete se tak splést v čísle účtu nebo odesílané částce.

V hotovosti v místě odběru

Platit lze rovněž přímo na místě odběru u internetových obchodníků, kteří mají zároveň kamenné obchody. To se týká zejména prodejců počítačů. Při osobním odběru ale odpadá časová úspora, protože se do obchodu musíte fyzicky dostavit.

V některých internetových obchodech navíc ztrácíte možnost zboží do 14 dnů vrátit bez udání důvodu. Výhodou však je, že si zboží při převzetí můžete prohlédnout a neplatíte za dopravu. V některých obchodech se případně můžete poradit s odborníkem přímo na místě, zda jste vybrali správně.

Terminál

Služba SuperCash umožňuje platit za zboží objednané na internetu na terminálech Sazky. Poté, co si výrobek vyberete, musíte najít nejbližší terminál Sazky, kde zboží zaplatíte. Objednání se tím poněkud prodlouží. Tuto službu navíc zatím umožňuje jen málo obchodů.

Elektronická peněženka

Jde o virtuální účet, kam zákazník nejdříve převede peněžní prostředky, s nimiž následně platí na internetu. Nejrozšířenější je americký systém PayPal, který je ovšem dostupný pouze v angličtině.

Platit se s ním dá ve více než 100 000 obchodech po celém světě, v Česku funguje na podobném principu systém PaySec. Ten se zákazníky komunikuje česky a lze jím nyní platit ve 350 českých e-shopech. Bezpečnost je zajištěna pomocí hesla a ověřovací SMS zprávy. Systém PaySec funguje na bázi dobíjení, peníze si na něj převedete z libovolného bankovní účtu nebo platební kartou.

Pokud budete peníze z PaySec účtu potřebovat zpět, lze je opět převést na svůj účet. Můžete také poslat peníze ze svého PaySec libovolnému uživateli této technologie. PaySec účet si snadno zřídite přes internet v řádu minut. Výhodami je rychlost plateb, která se pohybuje v sekundách a nízké poplatky za transakce i vedení uživatelského účtu. Vysoká je také bezpečnost.

 Dobití virtuálního účtu

Dobití virtuálního účtu PaySec trvá do 20 minut, pokud dobíjíte v pracovní dny a jste klientem ČSOB nebo Poštovní spořitelny. Při dobíjení mimo pracovní dny nebo u jiných bank proběhne připsání peněz na účet následující pracovní den.

Před nákupem je tak dobré ověřit si, zda máte na virtuálním účtu dostatek peněz, jinak se kvůli době dobití může nakupování protáhnout.

Dobití účtu PaySec i PayPal z bankovního účtu je zdarma, neplatí se ani za vedení virtuálního účtu. Bezplatně lze rovněž posílat peníze na jiné virtuální účty. Pokud chcete peníze z virtuálního účtu PaySec poslat zpět na bankovní účet, platí všichni kromě klientů ČSOB a Poštovní spořitelny za tuto operaci dvě koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám