Hlavní obsah

Doplatky za solární energii dosáhly tří miliard, stát asi omezí jejich boom

Právo, Jindřich Ginter

Tuzemští odběratelé přispějí příští rok ve svých platbách za elektřinu třemi miliardami korun na provoz slunečních elektráren. To představuje 40 procent z nákladů na všechny obnovitelné zdroje. Solární zdroje přitom vyrobí jen sedm procent zelené elektřiny. Uvedli to zástupci Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES).

Článek

„Nekontrolovaný rozvoj slunečních elektráren si podle provozovatelů elektrizačních soustav vyžádá v budoucích letech investice do sítí zhruba 25 miliard korun,“ uvedla ČTK. Výstavba fotovoltaických elektráren se kvůli zvýhodněnému odkupu elektřiny pro podnikatele stala vyhledávanou investicí.

Výkupní ceny

Výkupní cena je stanovena každý rok Energetickým regulačním úřadem. Letos činí 12,79 Kč/kWh s garancí na dvacet let od uvedení solárního systému do provozu. Ročně je cena již fungujících elektráren navýšena o index cen průmyslových výrobců (2–4 %).

Výkupní cena smí být každý rok snížena maximálně o 5 %. Zatím mohou investoři do solárních elektráren využít pětiletých daňových prázdnin.

Ministerstvo financí chce změnit podmínky

Nyní to však vypadá, že solární elektrárny už tak výhodné nebudou. Z novely připravované ministerstvem financí, která by měla začít platit začátkem příštího roku, zřejmě zmizí omezení, které dovoluje snížit výkupní cenu každý rok maximálně o 5 %.

Výkupní cena na rok 2011 by tak mohla výrazně klesnout, což by ovlivnilo dobu návratnosti investice do fotovoltaických elektráren a způsobilo odklon zájmu investorů od solární energie.

Banky jsou opatrnější

Banky jsou již nyní opatrnější než dříve a vyžadují, aby měl investor minimálně 20 % potřebných prostředků ze skutečně vlastních zdrojů; nestačí pouze půjčka třetí strany. Zbylých 80 % banky půjčují, ale ne déle než na třináct, maximálně patnáct let. Novela by mohla vést k tomu, že banky podmínky financování zpřísní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám