Hlavní obsah

Češi jsou konzervativními střadateli

Právo, Jindřich Ginter

Češi jsou spíše konzervativními střadateli. Nejoblíbenější je stavební spoření (49 % obyvatel) následované kapitálovým a životním pojištění (34 %). V průměru si Češi měsíčně ukládají 1 000 - 2 500 Kč. To, že spoření má v Česku tradici, dokazuje i fakt, že 77 procent české populace považuje úspory za důležité. Údaje vyplývají z analýzy IMAS International.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Největším motivem pro spoření je v ČR tvorba finanční zálohy pro případ nouze, následuje spoření na stáří nebo pro umožnění časnějšího odchodu do důchodu. Mezi dalšími pohnutkami dominují snaha našetřit si na určitou věc nebo na nutné investice či akvizice. Část respondentů si pravidelně spoří na dovolenou. Více než 60 % spořících očekává, že v následujících pěti letech bude spořit zhruba stejně, 19 % pak očekává zvýšení ukládaných částek a stejné procento populace naopak jejich snížení.

Konzervativnost Čechů, co se investic týče dokládá fakt, že na bankovních účtech je nyní téměř 60 procent všech finančních investic domácností. Například v penzijních fondech je to 7,5 procenta, v pojišťovnách desetina a v cenných papírech, včetně podílových fondů, 18 procent.

Celá Evropa teď šetří

Míra úspor domácností se přitom ve druhém čtvrtletí zvýšila v eurozóně na 16,5 procenta. V předchozích třech měsících přitom byla o polovinu procentního bodu nižší. V celé EU i v eurozóně je ukazatel nejvýše od prvního čtvrtletí 1999, kdy se začal sledovat. Míra úspor v domácnostech rostla, zatímco míra investic domácností klesá.

Nejvíce výdajů za bydlení

Průměrná rodina má každý měsíc nejvíce vydání spojených s bydlením. Tvoří zhruba třetinu všech nákladů. Hned druhou nejvíce nákladnou položkou jsou potraviny. Jak vyplývá z údajů ČSÚ, ještě počátkem 90. let se nejvíce utrácelo za auta, nábytek, bílou techniku a televize.

Stále roste zadluženost

Dluhová past českým domácnostem podle odborníků sice zatím nehrozí, ale počty rodin, kterým dluhy přerostly přes hlavu, neustále rostou. Podíl nesplácených úvěrů domácností na celkovém objemu úvěrů může podle odhadů České národní banky v roce 2010 vzrůst na šest až sedm procent.

Reklama

Související články

Více než polovina Čechů pravidelně spoří

Více než polovina Čechů, přesněji 53 procent, pravidelně spoří. Přednost mají konzervativní produkty, jako jsou spořicí účty nebo termínované vklady. Pro Čechy...

Výběr článků

Načítám