Hlavní obsah

Povinné ručení až o tisíce korun levněji

Právo, Jindřich Ginter

Povinné ručení lze kdykoliv během roku získat až o tisíce korun ročně levněji než činí základní nabídky, a to bez ohledu na sezónu. Co všechno ovlivňuje jeho výši? Druh vozu a jeho stáří, objem nebo výkon motoru, limity plnění, bydliště, věk a povolání řidiče, to zda jezdí bez nehod, jak kombinuje bonusy a zda s pojišťovnou komunikuje on-line.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ilustrační foto

Článek

Není už pravidlem, že nové sazby zveřejňují pojišťovny jenom na podzim. Mění je kdykoliv v průběhu roku. „Smlouvy k 1. lednu má už jen asi 10 % osobních automobilů. Ostatní řidiči si sjednávají pojištění průběžně, v závislosti na tom, kdy si pořídí auto,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.

Chcete-li si zlevnit povinné ručení, zaměřte se na různá zvýhodnění, která pojišťovny v rámci poměrně tvrdého konkurenčního boje aktuálně nabízejí.

Jezdím dobře, jedu si pro odměnu

V pojištění aut ale platí, že dobří řidiči zaplatí méně a ti špatní více. Ti dobří si mohou dojít do pojišťovny pro bonus, neboli slevu za to, že jezdí slušně. Těm špatným řidičům, kteří mají na kontě dopravní nehodu, naopak hrozí dražší povinné ručení neboli malus. „Povinné ručení v systému bonus-malus oslaví v příštím roce 10 let, proto dosáhne většina řidičů letos maximálního bonusu 50 až 60 %. Rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami se tak pomalu vyrovnávají,“ uvádí specialista na pojištění Jan Žalčík.

Špatný řidič platí i dvakrát více

Přirážky na povinném ručení mohou být nepříjemně veliké, například u pojišťovny Direct je to hned v prvním roce přirážka 20 %, po dvou letech 40 % a maximálně až 200 %, tzn., že zaplatíte dvakrát více.

Sleva pro nováčka převzatá od člena rodiny

Novinkou posledního roku u některých pojišťoven je možnost převést si bonus od rodinného příslušníka. Ten, kdo si koupí auto a začínal by s nulovým bonusem, může mít rovnou až poloviční slevu. Česká pojišťovna nabízí například možnost přenést maximální bonus 50 % až na tři další auta v rodině, u ČSOB je to bonus 45 % na jakýkoliv počet aut. Bonus může získat manžel či manželka, syn, dcera, babička, dědeček, vnuk, vnučka, případně další osoby.

U České pojišťovny se bonus zkopíruje na novou smlouvu a její majitel s bonusy nakládá, jak nejlépe umí sám za sebe. Tedy v případě nehody nepřijde dárce o své léta vyježděné bonusy. U ČSOB pojišťovny se kopírovaná sleva každý rok snižuje o 5 %, u Generali pojišťovny a Wüstenrotu se zase při nehodě bere sleva ze všech smluv v rodině.

Příklad: Pokud si dvacetiletý syn koupí pět let starou Škodu Fabia 1,2 a převede si od otce bonus 50 %, zaplatí za ní ročně u České pojišťovny 2319 korun namísto 4638 korun.

Můžete mít dva bonusy současně

Možná si chcete koupit druhé auto, možná jen kupujete auto nové, v obou případech můžete získat levnější pojištění díky bonusu, který se vám dosud podařilo získat. Pojišťovny umožňují převést si ho i na váš jiný vůz. „Při koupi nového auta pojišťovna převede bonus na nové auto ihned, protože dnes již nevadí, že uplatňujete dva bonusy současně. Dříve jste museli čekat, než se staré auto prodá,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny. Možnost více bonusů pro jednoho člověka nabízí například Česká pojišťovna, Allianz nebo ČSOB pojišťovna.

Další produkty

Pojišťovny každoročně nabízejí k pojištění aut různé slevy. Ušetřit na povinném ručení můžete i využíváním dalších produktů pojišťovny. Například ČSOB pojišťovna nabízí slevu 5 %, pokud u ní máte sjednané jiné dlouhodobé pojištění.

Při placení kreditní kartou Premia České pojišťovny sbíráte prémiové koruny, které se vám připisují na prémiové konto. Z něho si potom můžete přispět na jakékoliv pojištění u České pojišťovny, jejího penzijního fondu nebo ČP Zdraví. Na povinné ručení si více než 1000 korun přispělo 70 % držitelů karty. Celkem klientům ČP zlevnila Premia karta jejich povinné ručení o více než 200 tisíc korun. V letošním roce je průměrný příspěvek 1510 korun. Nejvyšší částku naspořil motorista z Brna, a to 6372 korun.

Pojištění přes internet

Je pohodlné, zabere méně času a navíc vás vyjde levněji, přičemž tato sleva bude platit i pro další léta. Jde o sjednání povinného ručení přes internet. Tuto možnost nabízejí téměř všechny pojišťovny; využít můžete i v tomto směru specializované internetové servery a webové srovnávače, respektive internetové kalkulačky, které umí online variantně spočítat výši pojisteného v konkrétním případě. Protože i pro pojišťovnu znamená tento způsob sjednání nižší náklady, poskytuje řidičům slevu, obvykle až do 10 %; třeba ČSOB pojišťovna poskytuje 4% slevu.

S havarijním pojištěním: sleva 5 %

Povinné ručení si můžete sjednat levněji, pokud si k němu sjednáte zároveň havarijní pojištění. Pojišťovny v takovém případě nabízejí slevu většinou kolem 5 %.

Plaťte jednorázově a převodem

Nižší pojistné zaplatíte i v případě, že si vyberete roční frekvenci splácení místo několika měsíčních nebo čtvrtletních splátek. Ušetřit můžete i za převody peněz, pokud zaplatíte bankovním převodem nebo platební kartou. „Zatímco před pěti lety více než polovina motoristů platila povinné ručení složenkou, dnes je to jen 27 %. Naopak v současnosti je více než 55 % transakcí bezhotovostních a za poslední tři roky jejich počet vzrostl zhruba o čtvrtinu,“ uvádí Bálek z České pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám