Hlavní obsah

V bankomatu lze peníze i vkládat, nejen vybírat

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bankomatech se nabízejí kromě tradičního výběru peněz další užitečné služby. Nabídka bank se ovšem značně liší.

Článek

Zatímco u některých bankomatů - například Raiffeisenbank umožňují jen základní funkce, to je výběr hotovosti, zjištění zůstatku a upozorňují na blížící se konec platnosti karty klienta, jiné nabízejí například dobití kreditu u mobilních operátorů, provést příkaz k úhradě, změnit PIN karty, zjistit zůstatek na účtu v jiné bance, aktivovat platební kartu, zjistit transakční limity ke kartě. To se týká například České spořitelny, která má nejrozšířenější síť. Asi padesát jejích bankomatů je také speciálně uzpůsobeno pro nevidomé.

Bankomaty některých finančních domů si také poradí i s vložením hotovosti na jakýkoli účet a zaplacením složenky SIPO.

Nejen vybírat, ale i vkládat

Užitečnou funkcí pro řadu klientů, kteří neovládají svůj účet přes internet, telefon či GSM bankovnictví, bývá možnost zadat příkaz k úhradě a uhradit tak různé platby. To z našeho přehledu umějí bankomaty České spořitelny, Poštovní spořitelny, GE Money Bank a UniCredit Bank. Změnit si pomocí bankomatu PIN karty už také není žádnou zvláštností.

Žádanou funkcí je možnost dobití kreditu u mobilních operátorů. To umožňují bankomaty jen některých bank, ale většina banka nabízí alternativní cestu, jak dobít pohodlně kredit mobilu.

Mnoha lidem může přijít vhod vložit prostřednictvím bankomatu na účet ve své, případně i jiné bance. Vkladové bankomaty mají UniCredit Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Poštovní spořitelna, GE Money Bank.

Problémem je, že takových bankomatů je stále poskrovnu. Jedničkou je v tomto směru UniCredit Bank. Tuto službu totiž umožňuje 56 ze 60 jejích bankomatů. ČS má šest depozitních bankomatů, po třech ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou a tři GE Money Bank. Kde jsou umístěny, najde zájemce na internetu.

Spíš třešničkou na dortu, než nezbytnou funkcí, je nabídka aktuální informace pro klienta, jak vysoký úvěr by v dané chvíli mohl dostat, a dále možnost požádat prostřednictvím bankomatu o tento úvěr. To umí bankomaty Poštovní spořitelny, ČSOB a GE Money Bank.

V počtu vede Česká spořitelna

Pozitivní je, že bankomaty jsou stále dostupnější, protože jich přibývá. Například v ČS, ČSOB a Poštovní spořitelně a GE Money Bank stoupl za dva a půl roku počet bankomatů v každé z těchto bank o více než stovku. Prim má přitom i nadále Česká spořitelna - téměř 1200 bankomatů. O asi 500 méně ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou.

Význam bankomatů si uvědomují i banky, které vlastní zařízení nemají a jejich klienti tudíž využívají cizích bankomatů. Například klient mBank má možnost zjistit v bankomatu zůstatek, dobít si kredit u všech mobilních operátorů a samozřejmě vyzvednout hotovost. První tři výběry v tuzemsku má přitom zdarma, další je za 35 korun. V cizině jsou dokonce všechny výběry zadarmo. Naopak jen na výběr hotovosti je u bankomatů omezen klient LBBW Bank CZ, která nemá vlastní bankomaty.

Za co se platí

Řada funkcí bankomatů je bezplatná. Platí se hlavně  za výběr hotovosti, dále za příkaz k úhradě a změnu PIN a vložení hotovosti.

Například platební příkaz stojí v ČS 5 korun, v ČSOB a Poštovní spořitelně 6 Kč (převod peněz v rámci skupiny ČSOB) a 8 Kč (převod mimo skupinu) a v GE Money Bank 10 korun. V UniCredit Bank se nic neplatí.

Změna PIN prostřednictvím bankomatu stojí v ČS 50 korun, v ČSOB a Poštovní spořitelně 9 Kč. V KB je u karty Maestro změna PIN zdarma, u karet MasterCard a VISA stojí 50 korun. Změna PIN v GE Money Bank je zdarma u účtů Genius Active,  Genius Active+ a Genius Gold, v ostatních případech se platí 49 Kč.Poplatek za vložení hotovosti prostřednictvím bankomatu v ČS činí: 6 Kč za vklad na účet vedený v ČS a 25 Kč + 0,5 % z částky při vkladu na účet vedený v jiných bankách.

Vklad hotovosti na účet klienta v téže bance je v Poštovní spořitelně zdarma a v ČSOB stojí 6 Kč. Vklad hotovosti na běžné účty vedené u GE Money Bank stojí 6 korun. Vklady hotovosti v Kč a cizí měně prostřednictvím bankomatu UniCredit Bank na účty vedené UniCredit Bank jsou bez poplatku. Zjištění zůstatku účtu klienta prostřednictvím vlastního bankomatu žádná banka nezpoplatňuje. Komerční banka ale za tuto službu bude od února 2010 chtít 2,50 Kč.

Zjistit zůstatek na účtu lze i přes bankomat cizí banky. Umí to ale jen bankomaty některých bank (viz tabulka), navíc tuto službu musí umožňovat i vydavatelská banka karty a příslušná karetní asociace. Poplatek za tuto službu od svých klientů vybírá Česká spořitelna (20 Kč) a ČSOB (9 Kč). Komerční banka zavede od 1. února 2010 poplatek 10 Kč.

Více užitečných informací ne jen o bankomatech můžete pravidelně číst v sobotním Právu, rubrice Rodinné finance.

Velmi důležité je, že banky výrazně zlepšily zabezpečení bankomatů proti zneužití. Řada bank již má na všech svých bankomatech instalován bezpečnostní modul FDI, který by měl účinně bránit tzv. skimmingu karet, to je jejich kopírování. Na druhou stranu je bohužel pravda, že i podvodníci jsou stále vynalézavější[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám