Hlavní obsah

Poplatky za výběr hotovosti mírně zlevnily

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotovostní výběry z bankomatů v posledních letech mírně zlevnily. Nejlacinější výběr z bankomatu vlastní banky mají klienti Poštovní spořitelny, UniCredit Bank a Komerční banky. Za jeden výběr platí pětikorunu. V různých zvýhodněných programech a balíčcích bank se často za výběr z bankomatu neplatí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šest korun stojí výběr v České spořitelně a ČSOB. Například u České spořitelny si lze zvolit program, v rámci kterého máte neomezený počet výběrů z bankomatů zdarma.

První dva výběry zdarma, ale pak za hodně

Tři banky mají první dva výběry v měsíci zdarma, ale za další výběry v měsíci se platí vyšší částka - Raiffeisenbank 9,90, GE Money Bank 15 a Citibank 19 Kč. Všechny tyto banky ale ve srovnání například s květnem 2007 pod tlakem konkurence ceny snížily. Například v GE Money a Citibank se 15 Kč platilo už za první výběr.

Vybírat peníze v cizích bankomatech je nevýhodné. Výjimkou je například LBBW Bank CZ, která nemá vlastní bankomaty a výběr z cizích stojí 6,50 Kč. V Raiffeisenbank stojí tento výběr 9,90, tedy tolik, kolik třetí a každý další výběr z vlastního bankomatu. V mBank jsou první tři výběry z cizího bankomatu zdarma, každý další pak stojí 35 korun.

Nejdražší výběr z cizího bankomatu

Česká spořitelna má nejdražší výběr z cizího bankomatu (0,5 % z vybírané částky + 25 korun), ale vzhledem k široké síti vlastních bankomatů to klienty vůbec nemusí vzrušovat. Navíc mají výhodu, že v bankomatech skupiny Erste v celé střední a východní Evropě, tedy i v Česku, mají výběr za 6 Kč. Rovněž klienti UniCredit Bank při výběru z bankomatu této skupiny 5 Kč, ať jsou kdekoli.

Poplatky za výběr z bankomatů v zahraničí se příliš nemění, jsou dál dost vysoké. Jejich konstrukce zvýhodňuje klienty, kteří při pobytu v cizině vybírají méně často. Výjimkou jsou klienti mBank, kteří mají každý výběr v cizině zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám