Hlavní obsah

Tvrdá regulace hypoték znemožní bydlení tisícům lidí

Právo, Jindrich Ginter, Monika Ginterová

V Evropské komisi jsou opět na stole návrhy na celoevropské sjednocení podmínek pro poskytování hypoték. Ty by ovšem v reakci na krizi měly výrazně přitvrdit a to tak, že by na hypotéky u nás nedosáhly tisíce lidí, přestože mají bezproblémovou bonitu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Podle návrhu v Evropské komisi by hypotéku bylo možné poskytnout pouze za předpokladu, že by žadatel měl 40 % celkové částky z vlastních zdrojů. Takový tvrdý přístup se však dnes víceméně uplatňuje nikoliv u cílových zákazníků, ale u developerů, kteří své projekty staví a potřebují předfinancování.

Nejsme Amerika

Odborníci soudí, že tento návrh, jestliže projde, by začal platit nejdříve za dva tři roky a může narazit na velký odpor. Na rozdíl od USA byl totiž přístup většiny bank v Evropě k hypotékám výrazně konzervativní a ani dříve je nedávaly každému. Stoprocentní hypotéky se u nás neposkytovaly masově, navíc banky vždy vyžadovaly jednoznačné a spolehlivé zajištění.

Daňová optimalizace znemožní vzít si hypotéku

Ve srovnání s USA výrazně konzervativní přístup rozhodně uplatňovaly a uplatňují banky v Česku. Na první pohled je snadné o hypotéku zažádat, ale každý, kdo tak učinil ví, kolik dokumentů o nemovitosti, případně projektu a své bonitě musí doložit. Na to vyhořela řada podnikatelů, kteří sice mají příjem, ale daňově optimalizují, takže oficiálně na hypotéku nedosáhnou.

Někteří zaměstnanci mají zase nízký plat, ale firma jim to kompenzuje na cestovních náhradách, které se nedaní. A u žádosti o hypotéku na tento víceméně daňový únik lidé doplatí nebo ji získají jen tak tak a rozhoduje úroveň jištění. Mezi další zájemce, kteří mívají smůlu, jsou ti, kteří jsou v nájmu u družstva a chtějí byt od něj koupit, ale to má na něj zástavu.

Banky výrazně zvyšují svým "starým" klientům úroky

Bankám u nás rozhodně, co se týče hypoték, nyní nehrozí krize. V praxi se ukazuje, že na lidech, kterým teď končí pětileté fixace, tedy na stálých klientech, se banky snaží zahojit a "zásobit" se na horší časy či vytvářet zdroje, aby mohly "dotovat" nové speciální úrokové nabídky. Dosavadním "pětiletým" klientům totiž nyní banky výrazně zvyšují úroky a spoléhají na to, že klienti už nestačí zareagovat, přejít k jiné bance s novým "akčním" úrokem, a smlouva se tak automaticky prodlouží o dalších pět let, ale s až o tři procenta větším úrokem.

Příliš tvrdý návrh

Návrh, jenž se diskutuje v Evropské komisi, je tak podle realitních a hypotéčních odborníků pro nás zbytečně tvrdý a trestal by ty trhy, které již dříve přistupovaly k hypotékám zodpovědně a naopak by mohl vyvolat další negativní dopady. Nemá smysl jít z extrému do extrému, shodují se odborníci.

Anketa

Myslíte si, že by se u nás měly zpřísnit podmínky pro poskytování hypoték a úvěrů ze stavebního spoření?
ANO
36,4 %
NE
63,6 %
Celkem hlasovalo 860 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám