Hlavní obsah

Jak si vedou světové ekonomiky v roce 2013?

Novinky, Michala Moravcova analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny byl tento týden primární událostí v hledáčku investorů. Svá čísla zveřejnila nejen společná měnová unie jako celek, ale i jednotlivé členské země. Ekonomy nejvíce zajímal výkon dvou největších ekonomik, a to Německa a Francie. Právě u nich se navíc rozhodovalo, jestli spadnou do recese, nebo prokážou svoji sílu a odolnost vůči ekonomické nákaze šířící se z jihu.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Německo recesi uteklo, Francie konjuktuře neunikla

Spolková republika po revidovaném poklesu HDP (–0,7 procenta), jehož dosáhla v posledním čtvrtletí 2012, si za první tři měsíce letošního roku polepšila jenom o 0,1 procenta (pokles o 0,2 procenta meziročně). Kdyby byla hodnota německého HDP negativní (k čemuž u hodnoty 0,1 procenta mnoho nechybělo), ocitla by se největší ekonomika eurozóny v recesi. Ekonomiku Německa zranila hlavně dlouhá zima, jež ochromila primárně stavební sektor.

Francii, druhou největší ekonomiku eurozóny, postihl ale horší osud než Německo. Po poklesu HDP v posledním čtvrtletí 2012 (–0,2 procenta), se její ekonomika za první kvartál letošního roku opět zmenšila o 0,2 procenta. Meziročně si pak pohoršila až o 0,4 procenta. Francie upadla do třetí recese za poslední čtyři roky. Důvodem je vysoká nezaměstnanost (10,6 procenta na konci roku 2012), upadající podnikatelské prostředí a pokles důvěry národa jak v domácí ekonomiku, tak i v Evropskou unii. Až 91 procent Francouzů vidí budoucnost hospodářství své země negativně a 77 procent si myslí, že po vstupu do Evropské unie se jejich životní úroveň zhoršila, což je horší stav než v Itálii nebo ve Španělsku. Eurozóna jako celek v prvním čtvrtletí 2013 zpomalila pokles HDP, když po kontrakci ve výši 0,6 procenta z konce loňského roku dosáhla mezikvartálního poklesu „jenom“ ve výši 0,2 procenta.

Jelikož Německo nemá závažné strukturální problémy jako Francie, očekává se, že po zbytek roku 2013 bude dosahovat už jenom lepších čísel než za první čtvrtletí 2013. Po dnešních makroekonomických datech je zřejmé, že Spolková republika se čím dál více vzdaluje od Francie, což pravděpodobně ještě více podpoří rozdílnost názorů těchto zemí na řešení aktuální situace v Evropě, když Berlín apeluje na dodržování rozpočtových deficitů a Paříž naopak preferuje aplikaci prorůstových opatření na úkor škrtů.

Britská centrální banka zlepšila ekonomický výhled

Ve středu britská centrální banka (BoE) vydala svůj výhled vývoje inflace a ekonomického růstu na ostrovech pro nejbližší dva roky. Guvernér BoE Mervyn King snížil svůj odhad výše inflace o 0,3 procenta, což je pro království velmi pozitivní zprávou. Cenová hladina by se tak měla usadit na cílové úrovni (2 procenta) v roce 2015.

Inflace nyní dosahuje 2,8 procenta a roste rychleji než mzdy, což ve výsledku způsobuje pokles reálných platů. Kromě toho svazuje ruce centrální bance v podpoře hospodářství prostřednictvím měnové politiky. Ostrovní ekonomika dokázala v prvním čtvrtletí 2013 posílit o 0,3 procenta, čímž se vyhnula stejně jako Německo recesi. Mervyn King vidí v zemi potenciál dalšího růstu a rozvoje. Jeho výhled pro království byl poprvé od doby, kdy vypukla finanční krize v USA v roce 2008 pozitivně naladěný. Mervyn King opustí v létě židli guvernéra britské centrální banky a na jeho místo zasedne první cizinec v historii, současný šéf kanadské centrální banky Mark Carney.

Ekonomika Japonska ožila

Japonská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji, než se očekávalo, a pomohla jí k tomu hlavně silná domácí spotřeba a nárůst exportu podpořený slabým jenem (JPY). HDP vzrostl mezikvartálně o 0,9 procenta a překonal o 0,2 procenta odhady ekonomů. Meziroční růst dosáhl velmi dobrých 3,8 procenta. Soukromá spotřeba, která tvoří 60 procent tamní ekonomiky, vzrostla meziročně o 0,9 procenta. Export si ve srovnání s předchozím rokem polepšil o 3,8 procenta, v úvahu se však musí brát i 18procentní propad japonského jenu.

Negativní částí výsledku HDP je mezikvartální pokles kapitálových výdajů (CAPEX) o 0,7 procenta, což poukazuje na to, že japonská ekonomika je stále pronásledovaná deflací a rostou obavy investorů ohledně jejího pevného zdraví. Společnosti jsou i navzdory vyššímu exportu opatrné a neodváží se podniknout větší investice. Proto, aby začaly investovat, bude muset export a následně profity firem dosáhnout dlouhodobého udržitelného růstu podpořeného nejen slabým jenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám