Hlavní obsah

Přehled nejdůležitějších ekonomických událostí posledního březnového týdne

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento článek vám přináší souhrn těch nejdůležitějších politicko-ekonomických událostí, které se odehrály ve světě od 25. března do 31. března 2013 a ovlivnily dění na finančních trzích. Podívejte se společně s námi, které zprávy na finančních trzích investoři nejvíce sledovali.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Kypr stojící před bankrotem se v hodině dvanácté dokázal domluvit s Evropskou unií na podmínkách své záchrany. Ostrovní stát nejdřív hrdě odmítl podmínky Evropy ve formě uvalení daňové zátěže na depozita v tamních bankách, aby nakonec přistoupil na toto bezprecedentní řešení. Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond (tzv. trojka) si posléze podmínily zdanění úspor vyšších než 100 tisíc eur. Na oplátku má Nikósie slíbenou finanční pomoc ve výši 10 miliard eur.

Pondělní večer byl ve znamení projevů guvernérů světových centrálních bank. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve svém proslovu v Londýně znovu obhajoval měnovou politiku kvantitativního uvolňování. Tentokrát dokonce přidal i argument o pozitivním vlivu na ekonomiky zahraničních zemí. Program nákupu dluhopisů, který Fed nyní provádí, byl při tom již několikrát ze zahraničí kritizován kvůli negativnímu vlivu slabého dolaru (USD) na měnové trhy. Guvernér australské centrální banky (RBA) Glenn Stevens ve svém projevu překvapivě příliš neřešil domácí situaci, ale věnoval se spíše nadcházejícímu předsednictví skupiny G20. Stevens chce apelovat na implementaci již odsouhlasených finančních pravidel namísto schvalování nových. Austrálie bude předsedat skupině G20 v příštím roce.

Klidné úterý přineslo novinky pouze z americké ekonomiky. Tamní poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby v únoru výrazně posílila a výrobní aktivita zůstala v expanzivní náladě. Objem objednávek statků dlouhodobé spotřeby vzrostl meziměsíčně o 5,7 procenta, hlavně díky zájmu o transportní vybavení. Objednávky dopravních prostředků stouply o 21,7 procenta a poptávka po civilních letadlech vzrostla o neuvěřitelných 95,3 procenta. Společnost Boeing dostala od domácích aerolinií objednávku na 179 nových letadel.

Ceny rodinných domů v USA vzrostly podle indexu S Case Shiller meziměsíčně o jedno procento. Ceny domů se drží v rostoucím trendu již od loňského února. V meziročním srovnání podražilo nové bydlení o 8,1 procenta, což byl největší meziroční nárůst od června 2006.

Středa byla černým dnem pro britskou ekonomiku, která zažila v posledním čtvrtletí roku 2012 kontrakci ve výši 0,3 procenta, což staví Velkou Británii před třetí recesi za posledních pět let. Britský úřad pro rozpočtovou zodpovědnost vydal minulý týden ekonomickou předpověď, ve které predikuje 0,6procentní růst HDP v letošním roce. Prozatímní odhady pro první čtvrtletí tohoto roku hovoří nejasně. Domácí výroba v lednu výrazně ztratila, avšak sektor služeb silně v únoru posílil. Ekonomové stále varují před vlivy špatného počasí, které mohou anglickou ekonomiku poškodit.

Ve čtvrtek 28. března otevřely po dvou týdnech své brány kyperské banky. Na ostrově však platí tvrdá kapitálová omezení. Kypřané si mohou vybrat pouze 300 eur denně a ze země nelze v bankovkách dostat více jak  tři tisíce eur. Kreditní kartou jde přímo na Kypru platit neomezeně, ale v zahraničí z kyperské kreditky nejde zaplatit víc jak pět tisíc eur měsíčně. Omezení pohybu kapitálu by mělo trvat jen do té doby, dokud nepoleví tlak na odliv peněz. Ten ale pravděpodobně jen tak rychle neskončí, což může poškodit fungování dalších odvětví ostrovní ekonomiky, jakými jsou například cestovní ruch a námořní doprava. Navíc omezení kapitálových toků může zemi způsobit další potíže v podobě soudních sporů (kapitálové kontroly uvnitř eurozóny jsou právně napadnutelné) nebo konfliktů s Ruskem.

Vklady nad 100 tisíc eur v největší kyperské bance - Bank of Cyprus budou zdaněny 37,5 procenty, za což střadatelé dostanou akcie banky. Zbylá část peněz zůstane prozatím zmražena. Z této části nepojištěných vkladů nad 100 tisíc eur bude 40 procent částky úročeno s tím, že majitelé se k nim dostanou až v okamžiku, kdy se bance začne dařit. Zbylých 22,5 procent z vkladů nad 100 tisíc eur úročeno nebude a majitelé o ně mohou přijít, bude-li potřeba posílit rezervy banky. Celková výše ztráty z vkladů nad 100 tisíc eur se bude tedy odvíjet od budoucí ekonomické situace banky. Depozita přesahující částku 100 tisíc eur u druhé největší banky  - Laiki - převzala Bank of Cyprus a hrozí jim ztráta až ve výši 80 procent.

Itálie se ve čtvrtek vrátila do centra dění, poté co se šance lídra italské levice Piera Luigi Bersaniho na sestavení nové vlády rozplynuly a přiznal, že nedokáže sestavit vládu. Sám Bersani odmítl koalici s Berlusconim a hnutí Pět hvězd vedené komikem Beppem Grillem nehodlá vládu vedenou Bersanim podpořit. Další postup bude tedy muset určit prezident Napolitano. Ten si ale musí v rozhodování pospíšit, protože mu končí mandát již 15. května 2013. Tato situace by se mohla odrazit na výši úroků z dluhopisů, které by se opět mohly vrátit k historickým maximům.

Reklama

Výběr článků

Načítám