Hlavní obsah

Technická analýza - Grafické vzory a formace II.

Novinky, BOSSA.CZ

Komerční článek - Ceny finančních instrumentů tvoří v grafech různé grafické vzory a formace. V tomto článku a následném videu se podíváme, jak v grafu rozpoznáme ty nejznámější, a to trojúhelníky a vlajky a jak je můžeme využít při obchodování na finančních trzích.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Když se podíváme na grafy vývoje cen jednotlivých finančních instrumentů (ropa, akcie, měny), můžeme v nich objevit nejrůznější cenové vzory a formace, které mají tendenci se opakovat.

Trojúhelníky

Trojúhelníky vznikají v cenových grafech, když cena výrazně neroste ani neklesá. Pohybuje se do strany a osciluje kolem nějaké hodnoty (netrenduje). Takový stav zpravidla netrvá dlouho a cena se po čase vždy vydá buď směrem dolů, nebo naopak nahoru. Vytvoří-li se v grafu trojúhelník, cena ho časem opustí a vydá se tím směrem, kterým rameno trojúhelníku prorazila.

Formace trojúhelníku se tvoří jak v rostoucím, tak i v klesajícím trendu a může znamenat změnu i pokračování trendu.

Symetrický trojúhelník

Je tvořen rostoucí (spojující cenová dna) a klesající (spojující cenové vrcholy) trendovou čarou. Prorazí-li cena rameno trojúhelníku směrem nahoru, bude s velkou pravděpodobností následovat růstový trend, naopak nastane-li proražení ceny směrem dolů, bude patrně trend klesat.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace symetrického trojúhelníku

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace symetrického trojúhelníku

Rostoucí trojúhelník

Může se objevit, jak již u trojúhelníků bylo zmíněno obecně, v rostoucím i v klesajícím trendu. Tvoří ho horní vodorovná čára, která spojuje cenová maxima a dolní rostoucí čára spojující cenová minima. Tento útvar vzniká, bojuje-li cena delší dobu s prolomením horní čáry trojúhelníku, která spojuje cenová maxima. Na základě toho, kterou čáru (rameno) cena na konci formace prolomí, se odvíjí její budoucí směr vývoje.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace rostoucího trojúhelníku

Klesající trojúhelník

Tvoří ho horní klesající čára, která spojuje cenová maxima a dolní vodorovná čára spojující cenová minima. Tento útvar vzniká, bojuje-li cena delší dobu s prolomením dolní čáry, která spojuje cenová minima. Na základě toho, kterou čáru (rameno) cena na konci formace prolomí, se odvíjí její budoucí směr vývoje.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace klesajícího trojúhelníku

Vlajky

Vlajky se obvykle vytvoří velmi rychle, protože pokrývají malý cenový rozsah. Znamenají korekci současného silného trendu. Po proražení formace vlajky cena zpravidla pokračuje ve svém dosavadním trendu.

Vlajku v rostoucím trendu zakreslíme dvěma rovnoběžnými čárami. Nižší čára spojuje cenová dna a vyšší cenové vrcholy. Když se v silném rostoucím trendu vytvoří formace vlajky, znamená to, že cena odpočívá a nabírá sílu k dalšímu růstu. Formace je dokončena a trend pokračuje v růstu, prorazí-li cena a svíce uzavře nad vrchní čárou formace vlajky.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace vlajky v rostoucím trendu

Vlajku v klesajícím trendu zakreslíme dvěma rovnoběžnými čárami. Nižší čára spojuje cenová dna a vyšší cenové vrcholy. Když se v silném klesajícím trendu vytvoří formace vlajky, znamená to, že cena odpočívá a nabírá sílu k dalšímu poklesu. Formace je dokončena a trend pokračuje v poklesu, prorazí-li cena a svíce uzavře pod spodní čárou formace vlajky.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek formace vlajky v klesajícím trendu

Následující video vám ukáže, jak použít tyto grafické formace v praxi.

Grafické vzory a formace II.

Reklama

Výběr článků

Načítám