Hlavní obsah

Krize v londýnském finančním centru

Novinky, Michala Moravcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize v USA a následná dluhová krize v Evropě vzaly práci již statisícům lidí na celém světě. Krize, ta když přijde, tak si nevybírá. Obětí propouštění jsou pak nejen nekvalifikovaní zaměstnanci, ale i například vysoce placení bankéři zvyklí na svá teplá, dobře placená úřednická místečka.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters bylo dosud propuštěno přes 160 tisíc zaměstnanců v bankovním sektoru na celém světě. Zůstaneme-li v Evropě, tak jenom britská banka Barclay’s již propustila 3700 zaměstnanců, anglická RBS dalších 3500, švýcarská UBS se rozloučila s 13 500 pracovníky a nizozemská ING ponížila personál o 7500 lidí.

Důvodem propouštění je přirozeně snižování nákladů. Finanční instituce již totiž nejsou schopny vydělávat tolik jako kdysi. Způsobuje to hlavně nižší zájem klientů o půjčky, které díky úrokovým rozdílům generují bankám lehce dosažitelné zisky. Další příčinou, proč banky nyní vydělávají méně, jsou klesající výnosy jejich obchodníků na finančních trzích (traderů).

Masové snižování stavu dobře placených bankéřů nahlodává rovněž širokou škálu podnikatelských odvětví, která s jejich noblesním životním stylem úzce souvisí. Příkladem jsou nejen luxusní restaurace a bary v okolí londýnského finančního centra, ale i nemovitostní trh. Podnikatelská činnost v těchto odvětvích byla postavena na bohémském způsobu života a bohatství tehdejších dobře placených bankéřů.

Ačkoli v londýnské City pracuje stále hodně finančníků, mnohým z nich platy klesly a ti, kteří přežili, dnes nerozhazují tolik jako kdysi. Dříve byli peněžníci zvyklí platit drahé obědy, slavit a nesmyslně utrácet. Nyní s penězi manipulují opatrněji. Rovněž v realitním sektoru poblíž nejstarší historické čtvrti Londýna, ve které si zvykly končit bonusy finančníků, zaznamenávají makléři dramatický propad zájemců o luxusní bytečky z bankovního sektoru, a to až o 25 procent. Podnikatelská činnost v londýnské City se tak bude muset pravděpodobně přeorientovat na jiný druh klientely. Ekonomika je totiž živý organizmus, ve kterém vyhrávají ti, kteří se umí nejlépe přizpůsobit novým podmínkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám