Hlavní obsah

Nejznámější akciový index S&P500 posiluje sedm týdnů v řadě

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Širšímu americkému akciovému indexu S&P500 se podařilo uzavřít v plusu již sedm týdnů v řadě, tedy každý týden od začátku roku 2013. Trh čerpá optimismus hlavně z vyšší aktivity v oblasti fúzí a akvizic. Obnovení činnosti na tomto poli bývá znakem oživení podnikatelského prostředí.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Index Standard and Poor’s 500, známý pod zkratkou S, měří vývoj 500 amerických firem vybraných týmem analytiků a ekonomů agentury Standard & Poor’s. Je nejčastěji používaným měřítkem vývoje celého amerického akciového trhu, a to díky svému širokému záběru. Série sedmi úspěšných obchodních týdnů přinesla indexu S od začátku letošního roku zisk ve výši 6,6 procenta. Jde tak o nejúspěšnější ziskovou šňůru obchodních týdnů indexu od ledna 2011.

K dosažení pětiletého maxima ze září 2007 (1587 bodů) mu chybí už jenom 60 bodů. Bude-li index dostatečně silný k tomu, aby atakoval historicky vysoké hodnoty z předkrizového období v USA, se možná dozvíme již v průběhu několika týdnů. Klíčové pro další růst indexu bude, aby investoři našli nové podněty k nákupu amerických akcií i na těchto vysokých úrovních.

Stejné úspěchy jako index S zažívá i americký akciový index Dow Jones. Ten patří mezi nejstarší, a proto i nejznámější akciové indexy. Měří výkonost 30 aktuálně největších a neznámějších amerických průmyslových, mediálních, finančních a technologických amerických společností. K překonání pětiletých maxim z podzimu 2007 mu také chybí už jenom kousek, a to posílení o 1,75 procenta. Rovněž tento index slaví sedm úspěšných obchodních týdnů v řadě.

Investoři nyní pečlivě posuzují každá zveřejněná ekonomická data a finanční výsledky firem, aby správně odhadli udržitelnost současného akciového růstu. Má-li růst dlouhodobě trvat, budou muset makroekonomické údaje a firemní výsledky udržet krok s dobrou náladou investorů. Ty nebude lehké přesvědčit, aby kupovali akcie na historických maximech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám