Hlavní obsah

Evropská centrální banka poslala cenu eura dolů

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Hlavním ekonomickým tématem tohoto týdne bylo čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Ta sice ponechala základní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 0,75 procenta, později ale na tiskové konferenci zazněla slova Maria Draghiho, která byla vnímána jako slovní intervence vůči silnému euru.

Foto: www.sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi ve čtvrtek prohlásil, že banka bude monitorovat vývoj sílícího eura. Směnný kurz eura je důležitý pro udržení hospodářského růstu eurozóny a pro cenovou stabilitu.

Ještě minulý měsíc Mario Draghi shodil ze stolu spekulace o snižování úrokových sazeb argumentem o zlepšujících se ekonomických indikátorech. Nicméně čtvrteční zasedání před něj postavilo otázku, co se silným eurem. Po slovech šéfa ECB se začaly vynořovat spekulace, zda silná evropská měna nedonutí centrální banku k dalšímu snižování úrokových sazeb. Trh si navíc slova Maria Draghiho vysvětlil i jako ústní intervenci proti silnému euru.

Hlavním kritikem silného eura je francouzský prezident Francois Hollande, který vyzval k vytvoření jednotné kurzové politiky, která by zabránila neodůvodnitelným kurzovým pohybům.

"Draghiho komentář byl neutrální s mírným nádechem ochoty dál uvolnit měnovou politiku, což znamená, že snížení úrokových sazeb nadále zůstává jednou z možností," poznamenal viceprezident a manažer globálního portfolia investiční společnosti Pimco Ben Emons.

Draghi byl na tiskové konferenci také grilován otázkami ohledně bankovního skandálu, týkajícího se podvodů a úplatků v bance Monte dei Paschi i Mario di Siena. Skandál se týká 3. největší banky v Itálii, která čelí ztrátě kolem jedné miliardy eur kvůli špatným obchodům s finančními deriváty. Navíc je oslabena kvůli devítimiliardové akvizici svého rivala Antonveneta.

Šéf ECB byl v letech 2006-2011 guvernérem centrální banky Itálie.

V průběhu čtvrteční seance euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta a uzavřelo den na 1,3398, zatímco vůči japonskému jenu odepsalo jedno procento a zakončilo obchodování na hodnotě 125,38.

Foto: http://bossa.cz/cs/

EUR_USD_hodinový graf

Foto: http://bossa.cz/cs/

EUR_JPY_hodinový graf

Britská centrální banka (BoE)

Ve čtvrtek také zasedala britská centrální banka (BoE). Ta rovněž zachovala úrokovou sazbu na nezměněné úrovni, tentokrát na 0,5 procenta.

Před britským parlamentem byl ve čtvrtek dotazován Mark Carney, nastávající guvernér britské centrální banky (BoE). Carney je od roku 2008 guvernérem kanadské centrální banky (BoC) a jako první cizinec v historii usedne v létě 2013 do křesla šéfa BoE. Stal se známým díky úspěšnému ubránění kanadské ekonomiky před globální krizí. Ta mohla zemi postihnout kvůli její významné propojenosti s ekonomikou USA, která trpěla hlavně po roce 2008, kdy ji postihla finanční krize. Carney také jako první z významných světových guvernérů snížil úrokové sazby v Kanadě téměř k nule. Rychle tak reagoval na zhoršující se ekonomickou krizi. Dokonce předběhl americkou centrální banku.

Nyní bude čelit větší výzvě. Má za úkol vytáhnout britskou ekonomiku ze stagnace a nastartovat její růst.

Korupční skandál ve Španělsku

Titulky novin tento týden zaplnil rovněž korupční skandál ve Španělsku. Ten oživil investorskou nejistotu na trzích. Obchodníci se obávají o politickou stabilitu v zemi, která je skandálem, jenž sahá až k  premiérovi Marianu Rajoyovi, silně otřesena.

Německý obchodní přebytek je druhý největší v historii

Přebytek zahraničního obchodu Německa dosáhl v roce 2012 druhé nejvyšší úrovně za více než 60 let, a to 188,1 miliardy eur. Údaje podtrhují sílu největší evropské ekonomiky navzdory recesi mnoha členských zemí eurozóny.

Irsko dosáhlo dohody s ECB

Irsko se po roce a půl jednání dohodlo s Evropskou centrální bankou na prodloužení doby a snížení splátek dluhu. Ten Dublinu vznikl, když si musel od ECB půjčit, aby zachránil svůj bankovní systém. Irsku se s prodloužením doby splácení každoročně sníží deficit veřejných financí o zhruba jednu miliardu eur. V rámci dohody Irsko vymění nevýhodné krátkodobé dlužní úpisy vydané na záchranu bank za dlouhodobé irské státní dluhopisy.

Evropský rozpočet

V Bruselu se nyní jedná o návrhu dlouhodobého rozpočtu Evropské unie na roky 2014-2020. Lídři se již domluvili na jeho definitivní výši, a to 960 miliard eur. V pátek se evropští politici budou bavit o tom, jakým způsobem tuto sumu rozdělit mezi jednotlivé programy a země. O dohodu na finančním rámci do konce tohoto desetiletí se premiéři či prezidenti poprvé pokusili už loni v listopadu. Tehdy však jejich schůzka úspěch nepřinesla. Jestli se jim to dnes podaří, je prozatím stále otázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám