Hlavní obsah

Americký akciový index S&P500 atakuje maxima

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

V pátém kalendářním týdnu rostla cena ropy, amerických akciových indexů a eura, naopak oslaboval dolar a japonský jen. Přinášíme týdenní přehled ze světa investování.

Foto: www.sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Japonská vláda v úterý 29. ledna představila svůj návrh státního rozpočtu na následující fiskální rok 2013/2014. Rozpočet kromě odvážného ekonomického růstu šokoval i vysokým inflačním cílem. Nová vláda Šinza Abeho předpokládá, že ekonomika od dubna 2013 do března 2014 povyroste o 2,5 procenta ve srovnání s 1 procentní růstem v právě končícím fiskálním roce.

Japonské hospodářství by měly nastartovat jak vládní stimulační balíčky ve výši 10,3 biliónu jenů, tak i expanzivní měnová politika tamní centrální banky. Japonská centrální banka (BoJ) by měla nadále pokračovat v tisknutí peněz, až dokud nedosáhne dvouprocentní inflace, což nebude vůbec jednoduché. Tokio je totiž známo dlouhodobým bojem s deflací.

Nepodaří-li se Tokiu dosáhnout ctižádostivé výše HDP ve výši 2,5 procenta, je velice pravděpodobné, že se výdajová strana rozpočtu bude v průběhu fiskálního roku navyšovat a příjmová smršťovat. Takový výsledek by mohl ohrozit kredibilitu nové vlády. Ta se totiž již dnes stává terčem mnohých zahraničních politiků kvůli agresivní měnové politice. Ta oslabuje jen a znevýhodňuje zahraniční konkurenci v Japonsku.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Vývoj měnového páru EUR/JPY od začátku roku 2013

Akciový index S atakuje maxima

Americký akciový index S tento týden prolomil magickou hranici 1500 bodů. Dostal se tak na úroveň, kde byl naposledy na konci roku 2007. Index svým růstem reaguje na několik událostí. Kromě pozitivní výsledkové sezony přispívají k růstu cen akcií rovněž centrální banky. Americká centrální banka (FED) pumpuje každý měsíc do své ekonomiky 85 miliard USD a japonská centrální banka (BoJ) startuje od roku 2014 časově neomezený program nákupu dluhopisů.

Obě dvě banky svým nákupem dluhopisů zvyšují poptávku po těchto aktivech. Cena dluhopisů pak roste a jejich výnos klesá. Z tohoto důvodu jsou investory nuceni hledat výnosnější a zároveň rizikovější finanční instrumenty jakými jsou i americké akcie. Poptávku po amerických akciích rovněž podporuje slabší dolar (USD), díky kterému jsou americké akcie pro zahraniční investory levnější, a tedy atraktivnější.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Vývoj amerického akciového indexu S&P500 od začátku roku 2013

Euro posiluje, dolar oslabuje

Euro vůči dolaru tento týden opět posílilo. Společná měna eurozóny momentálně těží hlavně z rostoucí investorské důvěry v německou ekonomiku. Ta odstartovala začátek roku 2013 sérií pozitivních ekonomických dat. Otázkou nyní je, zda Němci budou dostatečně silní na to, aby i letos nesli na svých bedrech slabší články měnového spolku.

Obavy z Řecka vystřídalo Španělsko

Například Španělsko čeká ještě dlouhá cesta k ekonomickému oživení. Trápí ho 26procentní nezaměstnanost a hrubý domácí produkt (HDP) v posledním kvartále roku 2012 opět klesl, a to až o 0,7 procenta.

Na druhé straně Řecku by se letos dle tamního ministra financí mohlo podařit dosáhnout obratu v ekonomice. „Do bank se vracejí vklady, vláda platí své resty soukromému sektoru a změnilo se to, jak nás vidí Evropa," řekl Jannis Sturnaras.

Řecko se už pět let nachází v hospodářské recesi. "Jsem si stoprocentně jistý, že letošní rok bude posledním rokem řecké recese," řekl ministr. "Pokud zrealizujeme letošní reformní program, nebudou žádné další úsporné balíčky. Žádné další snižování mezd, sociálních dávek a důchodů," dodal.

Politicko-ekonomická situace v USA se zhoršuje

Hlavní měnový pár EUR/USD nyní roste díky investorskému apetitu po riziku (euro v páru s dolarem je považováno za tu rizikovější složku), lepším ekonomickým zprávám z Německa ale i neradostné politicko-ekonomické situace v USA.

Američtí političtí představitelé se stále nedomluvili na tom, co si počnou s enormními vládními výdaji. Ty mohou buď seškrtat, což ucítí jak občané, tak i ekonomika, nebo navýšit zadlužení země. To je nyní už tak vysoké, že i politici s tímto úkonem začínají mít morální problém. Ekonomika Spojených států rovněž zažila tento týden krutou ránu, když data ukázala, že HDP v posledním čtvrtletí 2012 poklesl. Jednalo se tak o první mezikvartální pokles HDP v USA od roku 2009.

Ropa od začátku roku posílila o 8 procent

Na pozitivní vlně investorského hladu po riziku se svezly i komodity, a to hlavně ropa. Americká ropa WTI ve středu dosáhla maxima ze září 2012 na úrovni 98 USD za barel. Ropa WTI od začátku roku 2013 posílila o neuvěřitelných osm procent, z toho dvě procenta si připsala od 28. ledna 2013. Trhu s ropou pomáhá hlavně slabý dolar a náznaky oživení čínské ekonomiky.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Vývoj americké ropy WTI od začátku roku 2013

Reklama

Výběr článků

Načítám