Hlavní obsah

Události, které minulý týden zamávaly cenou eura

Novinky, Michala Moravcová, Bossa.cz

Jednou dolu a jednou zase nahoru. K jízdě na horské dráze by se dal přirovnat cenový vývoj měnového páru EUR/USD v průběhu uplynulého týdne. Proč tři dny euro vůči dolaru posilovalo a z jakého důvodu pak jeho cena ke konci týdne padla opět dolů, vám prozradí týdenní souhrn ekonomických událostí v Evropě a USA.

Foto: www.sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Pondělí

Euro započalo obchodní týden vůči americkému dolaru velmi pozitivně, když vystoupalo až na úroveň 1,3074, což byla nejvyšší hodnota od 23. října. Vůči švýcarskému franku v pondělí také posílilo, a to téměř o 0,4 procenta. Důvodem pozitivní nálady na finančních trzích byly zprávy z Řecka. To totiž v pondělí odstartovalo akci, která by měla vést k částečnému odpisu jeho dluhu. To znamená, že věřitelé uznají část svých ztrát plynoucích z nákupu řeckých dluhopisů. Ve výsledku se tím poníží celkové zadlužení Atén. To musí podle nové dohody tzv. trojky dosáhnout v roce 2020 124 procent HDP. Pro problematickou jihoevropskou zemi z toho plyne, že tyto kroky směřující ke snížení dluhu by měly tamní ekonomice pomoci v rychlejším oživení.

Řecká vláda vynaloží až deset miliard eur na zpětný odkup dluhopisů, což by mělo snížit celkový dluh země zhruba o 20 až 30 miliard eur. Věřitelé tedy uznáním části ztrát nedostanou proplacen dluhopis v plné výši.

Odkupu dluhopisů by se mohly účastnit řecké banky, kyperské banky a banky Evropské unie. Dalším potenciálním hráčem jsou řecké penzijní a investiční fondy. Investoři museli do 7. prosince oznámit, zda mají o nabídku odkupu zájem. Vypořádání transakce se předpokládá 17. prosince.

Ke zlepšení sentimentu přispělo i prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, která nevylučuje možnost dalšího odpisu řeckých dluhopisů i ze strany Německa. Rovněž zopakovala, že vystoupení Řecka z eurozóny by bylo mnohem nákladnější než jeho setrvání v eurozóně.

Pozitivní zprávou v pondělí bylo i to, že Španělsko formálně požádalo o uvolnění peněz na rekapitalizaci svých bank ve výši 39,5 miliardy eur.

Úterý

Měnový pár eurodolar pokračoval i v úterý růstem a dostal se až na úroveň 1,3125, tedy nejvýše za sedm týdnů. Zároveň americký dolar zůstal pod tlakem kvůli rozporům v americkém kongresu o krocích vedoucích k řešení fiskálního útesu. První leden a tedy čas, do kdy je možné změnit zákony vedoucí ke vzniku fiskálnímu útesu, se neúprosně blíží. Když se američtí zákonodárci do konce roku nedomluví na řešení tohoto problému, může se ekonomika USA kvůli škrtům na straně vládních výdajů a dopadů vyšších daní na obyvatele propadnout do recese.

Středa

Ve středu navázala na pozitivní sentiment v Evropě i aukce španělských dluhopisů. Madrid prodal dluhopisy se splatností tři, sedm a deset let. Celkem tak získal 4,3 miliardy eur, což bylo na horní hranici pásma, které si stanovil. Investoři projevili o tyto cenné papíry vysoký zájem. To způsobilo, že jejich cena rostla a výnosy klesly. To znamená, že španělská vláda je schopna profinancovat své potřeby levněji. Euro ve středu zakončilo svůj růst k dolaru na úrovni 1,3125 a začalo postupně oslabovat.

Ve středu bylo zajímavé sledovat i proslov britského ministra financí George Osborna k ekonomickému výhledu Anglie.

Ministr financí snížil svůj odhad vývoje HDP pro příští rok, a to na úroveň 1,2 procenta místo předchozích dvou procent, což ministerstvo předvídalo ještě letos v březnu. Kvůli pomalejšímu ekonomickému oživení na ostrovech (růst HDP) začne i státní dluh klesat později, a to až ve fiskálním roce 2016/17 místo původně plánovaného roku 2015/16.

Vláda bude podle Osborna i nadále pokračovat ve snižování vládních výdajů. Na druhé straně Anglie jako jedna z mála zemí plánuje snižování daní, a to například z firemních zisků. V letech 2014/15 by měla sazba klesnout ze současných 22 na 21 procent. Londýn chce také začít bojovat proti vyhýbání se placení korporátních daní. První kauzy z této oblasti vylézají na povrch již dnes. Nedávno vysvitlo, že světoznámé firmy jako Google, Starbucks nebo Amazon zdaňují své zisky z britských ostrovů v jiných zemích, a to nejčastěji v Irsku, Nizozemsku, na Bermudách nebo v Lucembursku.

Británie také plánuje zvýšit investice do infrastruktury, průzkumu a těžby ložisek břidlicového plynu a daňově zvýhodnit firmy využívající dlouhodobých (kapitálových) investic.

Čtvrtek

Ve čtvrtek se nálada na měnovém páru EUR/USD otočila o 180 stupňů a euro zamířilo dolů. Hned ráno dorazily na finanční trh zprávy, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zařadila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka do "selektivní platební neschopnosti" SD z dosavadního spekulativního hodnocení „CCC“.

Po dvoudenním jednání se devítičlenná monetární komise britské centrální banky (BoE) usnesla na zachování úrokových sazeb na hodnotě 0,5 procenta a na neposkytnutí dalších výdajů na nákup státních dluhopisů. Britská centrální banka neudělala žádné kroky ke změně své monetární politiky. Pasivní postoj národní banky je v rozporu s názory britského ministra financí George Osborna, který ve středu přiznal, že růst britské ekonomiky v následujících třech letech bude pomalejší, než se očekávalo

Ve čtvrtek zasedala i Evropská centrální banka (ECB). Mario Draghi na tiskové konferenci oznámil, že ECB zachová stávající úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,75 procent.

Tentokrát ale investoři svou pozornost více soustředili na to, jaký ekonomický výhled zemím společné měnové unie ECB předvídá. Evropská centrální banka očekává zpomalení ekonomiky o 0,5 procenta v tomto roce, což je vzhledem k zářijové předpovědi zhoršení až o 0,4 procenta. ECB také změnila svůj výhled i na rok 2013, kdy z původně očekávaného růstu nyní predikuje vývoj v rozmezí od poklesu o 0,9 procenta po růst v maximální výši 0,3 procenta. Banka tak svou predikcí následuje Evropskou komisi, která v listopadu rovněž snížila ekonomický výhled eurozóny pro příští rok. ECB změnila i předpověď inflace na příští rok, a to z původního 1,9 na 1,6 procenta.

Draghi dále přiznal, že vedení banky jednalo o zavedení záporné úrokové sazby ve snaze donutit banky, aby nehromadily peníze, ale půjčovaly je k podpoře ekonomiky.

Evropské centrální bance se nepodařilo přesvědčit investory o pokroku v boji proti dluhové krizi a neustále zhoršující se predikce indikují, že ECB nemusí mít situaci úplně pod kontrolou. Euro po zveřejnění negativního výhledu růstu ekonomiky pro příští rok oslabilo. Společná měna reagovala prudkým výprodejem a dostala se vůči dolaru na měsíční minimum 1,2950.

Pátek

Americká ekonomika zasažená bouří Sandy minulý měsíc vytvořila 146 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Míra nezaměstnanosti tak překonala všechna očekávání a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední čtyři roky, a to 7,7 procenta.

Americká ekonomika zasažená bouří Sandy minulý měsíc vytvořila 146 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Míra nezaměstnanosti tak překonala všechna očekávání a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední čtyři roky, a to 7,7 procenta. Průměrné hodinové výdělky v USA stouply z 23,59 dolaru na 23,63 dolaru a průměrný počet odpracovaných hodin za týden zůstal na úrovni 34,4 hodiny.

Je obdivuhodné, jak se Spojené státy vypořádaly s následky bouře Sandy za tak krátkou dobu. Z hlediska fundamentální analýzy jde o signál na posílení dolaru.

Foto: www.bossa.cz

EUR_USD_49tyden

Reklama

Výběr článků

Načítám