Hlavní obsah

Týdenní přehled hlavních ekonomických událostí

Novinky, Michala Moravcová, BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I tento týden udrží finanční trhy v pohybu několik důležitých ekonomických a politických událostí. Kromě hurikánu Sandy bude také v centru pozornosti investorů aukce 10letých italských a francouzských dluhopisů, čtvrtletní čísla španělského HDP a míra nezaměstnanosti v USA.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

V nejbližších dnech můžeme na finančních trzích očekávat vyšší volatilitu cen, a to hlavně kvůli hurikánu Sandy. Z tohoto důvodu byly v pondělí zavřeny i akciové burzy sídlící v New Yorku.

V úterý budou zveřejněna španělská data HDP za třetí kvartál. Podle odhadů agentury Reuters se ocitne Madrid v recesi již pátý kvartál v řadě. Očekává se, že HDP mezikvartálně klesne o 0,4 procenta a meziročně až o 1,7 procenta.

Důvěra v evropskou ekonomiku bude následně testována v italské aukci 10letých dluhopisů. Investorský zájem o tyto cenné papíry se pak odrazí na jejich ceně a výnose. Čím nižší bude poptávka po těchto cenných papírech, tím nižší bude jejich cena a vyšší výnos.

Ve středu bude své 10leté dluhopisy nabízet i Francie. V tento den se bude také konat videokonference ministrů financí eurozóny. Na plánu je schvalování nové půjčky Řecku ve výši 35 miliard eur. Další finanční pomoc Aténám by měla být odsouhlasena bez problémů, jelikož již minulý týden ji povolila “trojka“.

Pozornost všech investorů se bude v pátek soustředit na USA, kde bude zveřejněn nejdůležitější makroekonomický ukazatel, a to míra nezaměstnanosti. Ta je pro tamní centrální banku (Fed) důležitým indikátorem vývoje ekonomického prostředí. Navíc jde o rozhodující ukazatel v prezidentském předvolebním boji, který vyvrcholí 6. listopadu.

Podle průzkumu agentury Reuters analytici očekávají, že nezaměstnanost za měsíc říjen dosáhne úrovně těsně pod osm procent. Situace je o to složitější, že ukazatel se těžko předpovídá s přesností na desetinná místa. Navíc výsledek pod osm procent se obecně považuje za lepší pro stávajícího prezidenta Obamu a nad osm procent naopak pro jeho protějšek, republikánského kandidáta Mitta Rommeyho.

Makrokalendář:

Foto: www.bossa.cz

Makrokalendář

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám