Hlavní obsah

Co tento týden ovlivnilo dění na finančních trzích v Evropě?

Novinky, Michala Moravcová, BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční trhy nikdy nespí. Jejich činnost podněcují různé ekonomické a politické události. Co bylo tento týden v Evropě jejich hybným motorem?

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Index důvěry v německou ekonomiku

V úterý byl zveřejněn Index institutu ZEW, který ukázal, že důvěra analytiků v německou ekonomiku se v říjnu oproti předchozím měsícům zvýšila. To znamená, že investoři na základě aktuální politické a ekonomické situace v Evropě předpokládají, že největší evropská ekonomika nebude postižena krizí až do takové míry, jak před několika měsíci předpokládali. Tato správa byla přirozeně pro euro pozitivní, a to vůči dolaru pak posilovalo.

Nezaměstnanost ve Velké Británii

Kladné zprávy přišly ve středu také z Velké Británie. Počet lidí, kteří mají práci, se zvýšil, zatímco počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl. Tyto dva ukazatele pak ve výsledku vedly k celkově nižší míře nezaměstnanosti. Ta v srpnu klesla z červencové hodnoty 8,1 procenta na 7,9 procenta, což mělo pozitivní vliv na britskou libru.

Situace ve Španělsku

Další pozitivní informace pro finanční trhy přinesla ve středu ratingová agentura Moody´s, která ponechala rating Španělska ještě na investiční úrovni a nesnížila ho, tak jak vyhrožovala. Tyto zprávy jakožto i spekulace o tom, že Madrid požádá o finanční pomoc Evropskou centrální banku, zabezpečily euru v první půlce týdne zisky, a to následně přesáhlo ve středu hranici 1,3139 za USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny září.

Na zprávu o nezměněném ratingu Španělska pak následující den pozitivně reagovaly i výnosy státních dluhopisů.

Summit EU

Pozitivní sentiment na měnovém páru EUR/USD začal vyprchávat ve čtvrtek se začátkem summitu Evropské unie (EU), protože nepřinesl kromě plánů na zavedení bankovní unie žádné nové zásadní informace. Jakékoliv tahanice a pomalý postup řešení problémů jsou zdrojem nejistoty a nervozity na finančních trzích.

Bankovní unie

Hlavním výstupem summitu EU byla dohoda o vzniku jednotného evropského bankovního dohledu, k němuž se mohou připojit i země mimo eurozónu. Do konce letošního roku by se měl vypracovat základní právní rámec této koncepce. Do praxe by se pak měl uvést v příštím roce. Oblast jednotného dohledu bude tedy prvním krokem k vytvoření společné bankovní unie eurozóny. V čele dohledu bude Evropská centrální banka (ECB). Ta sice ve velké míře deleguje supervizi na národní centrální banky, avšak bude moci kdykoliv zasáhnout.

Ke komplexnosti fungování bankovní unie bude potřeba ještě dořešit otázku systému garance vkladů a fondu na pokrytí případných finančních problémů bank.

Česká republika, jakožto země s vlastní měnou, se zatím neplánuje do jednotné evropské bankovní unie dobrovolně zapojit.

Česká koruna

Koruna začala týden slibně a opět posilovala vůči euru, libře i dolaru. Ve středu se dokonce na chvíli dostala až pod úroveň 24,70. Následně pak opět guvernér ČNB Singer, svou slovní intervenci vrátil CZK nad hladinu 24,80 za euro.

Výsledková sezona

Americká i evropská výsledková sezóna je v plném proudu. Z nejvýznamnějších společností oznámila hospodářské výsledky ve středu technologická firma IBM. Ta překvapila vyššími zisky ale nižšími výnosy.

Ve čtvrtek pak ve zveřejňování výsledků pokračovala telekomunikační společnost Nokia. Její menší než očekávané ztráty okamžitě zvedly cenu akcií.

Ve čtvrtek večer přinesly obrovské zklamání hospodářské výsledky společnosti Google. Ty byly zveřejněny o 3 a půl hodiny dříve, než se očekávalo, v důsledku selháni lidského faktoru. Tyto akcie nakonec zakončily obchodní den s poklesem osm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám