Hlavní obsah

Kolaps akcií společnosti Apple?

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Akcie americké technologické společnosti Apple zaznamenaly v průběhu posledních třech týdnů dramatický pokles. Ze svých zářijových maxim, kterých dosáhly těsně po představení nového modelu telefonu, klesly o 12 procent. Co stojí za tak dramatickým propadem? Měli by se investoři obávat o své investice, nebo je právě teď nejlepší doba k nákupu?

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto.

Článek

Zatímco někomu se může zdát pokles ceny akcie přes 10 procent u takové společnosti, jakou je Apple, děsivý a vyvolat v něm otázky ohledně finančního zdraví firmy a její budoucnosti, druhému se takováto situace může jevit jako ideální příležitost k nákupu. Ačkoliv akcie technologického gigantu ztratily ze své maximální hodnoty už 80 dolarů (1500 Kč), jejich dosavadní výkonnost za letošní rok je stále velmi příznivá.

Od ledna 2012 posílily o více než 50 procent. Pro srovnání americký technologický index NASDAQ, jehož jednu pětinu tvoří právě Apple, si od počátku letošního roku polepšil „jenom“ o 18 procent.

Někteří analytici spojují cenový propad akcií s problémy, které se objevily při uvedení nového telefonu iPhone 5 do prodeje. Byly to například chybné mapy a horší kvalita fotek snímaných proti slunku ve srovnání s předešlým modelem. Většina analytiků se ale shoduje na tom, že aktuální propad akcií je jenom přirozenou součástí cenové korekce. Navíc předpokládají, že cena akcií se opět vrátí na úroveň 700 USD. Z tohoto důvodu vidí aktuální situaci spíše jako příležitost k nákupu než k panice.

Společnost Apple plánuje toto čtvrtletí zveřejnit výsledky svého hospodaření později, než je obvykle zvykem, a to přesně 25. října. Spekuluje se, že pozdější zveřejnění oficiálních čtvrtletních čísel by mohlo souviset s odhalením nového produktu, tzv. “iPadu Mini“. O tomto zařízení, jakožto o přímé konkurenci Kindlu od společnosti Amazon nebo Nexusu 7 od Googlu, se již dlouho šeptá. Technologický gigant zatím tyto domněnky ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Představení nového produktu by bylo akciovým trhem vnímáno velmi pozitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám