Hlavní obsah

Vyplatí se investovat do diamantů?

Novinky, Gabriela Kindlová, BOSSA.CZ

Diamant je vzácný a fyzikálně jedinečný minerál, který našel své místo nejen ve šperkařství, ale také na investičním trhu. Je ceněn pro svoji krásu a unikátní světelné vlastnosti. Než získá konečný vzhled, lesk a obdiv milovníků luxusu, musí projít složitým procesem zpracování.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

Dvanáctikarátový diamant Martian Pink v hodnotě 8 až 12 miliónů dolarů

Článek

Z fyzikálního hlediska se jedná o krystalický uhlík a nejtvrdší minerál vůbec. Těžba diamantů je velmi nákladná a na každý jeden karát (0,2 gramu) je nutné vytěžit zhruba 250 tun horniny. Nezpracovaný diamant vypadá jako mastné sklo a teprve umělecký brus mu dává krásu, ušlechtilost a konečnou hodnotu.

Barva, čistota, brus a váha

Pro investiční účely se jako hlavní hodnotící kritérium používá briliantový brus o váze od jednoho karátu a výše. S klesající kvalitou brusu klesá i brilance. V případě barvy platí, že čím je diamant světlejší, tím lépe. To ale platí pouze pro běžné kameny (skupiny Cape) ve škále od úplně bílých po nažloutlé.

Jinou kategorií jsou pak "fancy" diamanty – sytě barevné kameny, jejichž cena je několikanásobně vyšší. O čistotě diamantu platí, že čím méně obsahuje inkluzí, vnitřních a vnějších charakteristik, tím je kvalitnější.

Cena

Cena investičních diamantů dlouhodobě roste a na její tvorbě se donedávna výrazně podílela společnost DeBeers jakožto většinový producent. V současné době, kdy producentů přibývá, se ceny diamantů vyvíjejí přirozeněji.

Většina investičních diamantů dosáhla za posledních pět let zhodnocení v řádu desítek procent. Ceny diamantů se odvíjejí od celosvětově respektovaných ceníků – například "Rappaport Report", jehož každotýdenní aktualizace obdržíte za poplatek elektronicky.

Několik desítek let existují i syntetické diamanty, nicméně ty jsou považovány za náhražky, jejich ceny jsou výrazně nižší a největší využití nacházejí v průmyslu.

Srovnání investice do zlata a diamantů

Pokud porovnáme investici do diamantů a zlata, zjistíme několik rozdílů. Diamant je méně likvidní a na rozdíl od investičního zlata není osvobozen od DPH, což jej znevýhodňuje u běžných drobných investorů.

Z tohoto důvodu je investice do diamantu dlouhodobá záležitost, minimálně pět až deset let. Pro velké investory (a investice) naopak představuje výhodu jednak v podobě vysoké koncentrace bohatství a jednak v možnosti vyjednat si výhodnější cenu.

Pro představu, 100 miliónů korun ve zlatě bude vážit přibližně jeden metrák, zatímco stejná částka v diamantech bude představovat maximálně několik jednotek gramů.

Jaké místo mají diamanty v investičním portfoliu?

Vzhledem ke své likviditě by měl diamant v našem investičním portfoliu tvořit maximálně tři až pět procent. Při ceně kvalitních investičních diamantů, která se pohybuje od stovek tisíc, nachází diamanty své místo zejména v portfoliích větších investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám