Hlavní obsah

Draghi na sympózium v USA nepřijede

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ (Zdroj: ČTK)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ECB Mario Draghi v úterý oznámil, že se nezúčastní sympózia v Jackson Hole v USA, které se bude konat koncem tohoto týdne. Odůvodnil to pracovní vytížeností. Jeho proslov, který byl plánován na sobotu, byl již všemi investory netrpělivě očekáván.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Článek

Poté, co na konci července před zahájením letních olympijských her v Londýně řekl, že udělá všechno proto, aby zachránil euro, všichni vyčkávají, pro jakou záchrannou cestu se nakonec rozhodne. Zdá se tedy, že na rozlousknutí této záhady si budeme muset počkat až na zasedání ECB, které se koná 6. září.

Prestižního summitu ekonomů se ale účastní jeho největší rival Jens Weidmann, šéf německé centrální banky. Ten je zároveň členem Rady guvernérů ECB a nejhlasitějším kritikem současné strategie záchrany eura ECB, která by mohla spočívat v odkupu dluhopisů zadlužených zemí prostřednictvím tištěných peněz s cílem snížit náklady financování těchto států.

Kromě evropských ekonomických kapacit na sympóziu vystoupí hlavně ty americké. V pátek to bude například sám šéf FEDu Ben Bernanke, který v minulých letech využil právě tuto událost k oznámení nového kola takzvaného kvantitativního uvolňování. Mnozí investoři si přejí, aby své konání z roku 2010 letos opět zopakoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám