Hlavní obsah

Norská ekonomika roste v Evropě nejrychleji

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko se navzdory tomu, že jeho hospodářství v druhém kvartále tohoto roku vyrostlo jenom o 1,2 procenta, stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropy. Roste tak závratnou rychlostí, že tamnímu hospodářství dokonce hrozí přehřátí.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Je pravdou, že hospodářství severské země tvoří přibližně z jedné pětiny ropný sektor. HDP by ale i bez zahrnutí tohoto odvětví dosáhlo pozitivních hodnot. Oslu se tohoto příznivého ekonomického výsledku podařilo dosáhnout i navzdory posilující norské koruně a oslabování důležitých vývozních evropských trhů. Země fjordů tedy jenom potvrzuje, v jaké výborné kondici se právě nachází.

Norsko je v letošním roce jedním z mála světlých míst v Evropě. Míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem tří procent a navíc stát nemá žádný dluh.

Někteří ekonomové se dokonce obávají přehřátí ekonomiky. Obzvlášť vysoké jsou na trhu ceny nemovitostí, kde by se mohla vytvořit bublina. Z tohoto důvodu by se měly zvýšit úrokové sazby. Norská centrální banka se tohoto kroku zatím trochu štítí, protože vyšší úroky budou lákat investory k uložení peněz do tamních bank. To by ještě více zvýšilo poptávku po norské koruně, která by následně výrazně posilovala.

Silná měna by mohla ublížit domácím exportérům, kteří by měli problém s cenovou konkurencí na evropských trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám