Hlavní obsah

Krize dolehla i na společnost Apple

Novinky, Michala Moravcova analytička BOSSA.CZ (Zdroj: cnbc.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miláček Wall Street firma Apple včera svými hospodářskými výsledky investory zklamal. Právě u této společnosti jsme byly zvyklí na to, že dokázala zazářit a investory potěšit i v době, kdy to jiné firmy nedokázaly.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

 Největším zklamáním byl iPhone

Od dubna do června tohoto roku firma Apple ze svých výrobních hal vyexpedovala 26 miliónu iPhonů a 17 milionu iPadů. Zejména prodej iPhonů byl pro mnohé nepříjemným rozčarováním, jelikož očekávali objem prodejů o 2 až 3 milióny kusů vyšší. Tim Cook, který je v čele společnosti od srpna loňského roku, tvrdí, že menší zájem spotřebitelů o chytrý telefon byl způsoben jak obavami z důsledků celosvětového zpomalování ekonomického růstu, tak vyčkáváním na nový model iPhone5, který by mohl být uveden na trh již na podzim.

Horší hospodářské výsledky

Společnost v druhém čtvrtletí tohoto roku přinesla akcionářům zisk 9.32 amerických dolarů na akcii, přičemž tržní očekávání byly o 1 dolar výš. Přestože se tržby společnosti zvýšily o 23 procent a dosáhly 35 miliard amerických dolarů, byly očekávání ekonomů až o 2 miliardy vyšší.

Nepříznivý ekonomický výhled

Kromě horších hospodářských výsledků Apple investory nepříjemně překvapil i svým ekonomickým výhledem na příští období.

Akcie nejvíce ceněné technologické společnosti na tyto zprávy okamžitě reagovaly více než pětiprocentním poklesem.  Apple v posledních letech ve výsledkové sezóně vždy zazářil.

Když ale ani toto sanfranciské jablíčko nedokázalo naplnit očekávaní analytiků, bylo to pro akciové trhy obrovským zklamáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám